Legislația UE prevede decarbonizarea pieței gazelor din surse regenerabile. România utilizează deja cu succes biometanul și hidrogenul
Noile reglementări adoptate ieri de Parlamentul European vor facilita introducerea pe piață a gazelor din surse regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon, inclusiv a hidrogenului.
Noul cadru legislativ va contribui la decarbonizarea sectorului gazelor pentru a combate schimbările climatice. S-au stabilit măsuri de protecție a consumatorilor vulnerabili. Statele membre UE vor putea restricționa importurile din Rusia. Pentru a renunța la gazele fosile, legislația europeană va promova biometanul și hidrogenul, domenii în care România a făcut deja mici pași în direcția utilizării lor în plan local.
Aceste măsuri sunt menite să asigure aprovizionarea cu energie, perturbată de tensiunile geopolitice, în special de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, și să abordeze schimbările climatice. Reglementările au în vedere și drepturile consumatorilor și sprijinul pentru persoanele expuse riscului de sărăcie energetică.
Noul cadru legislativ va consolida mecanismele de stabilire a prețurilor echitabile și de aprovizionare stabilă cu energie și va permite statelor membre să limiteze importurile de gaze din Rusia și Belarus. Legislația europeană va introduce un sistem comun de achiziții de gaze pentru a evita concurența între statele membre și un proiect-pilot de consolidare a pieței de hidrogen a UE pentru o perioadă de cinci ani.
Industriile siderurgice și chimice din Europa, care sunt greu de decarbonizat, vor fi plasate în centrul dezvoltării unei piețe europene a hidrogenului. Acest lucru va permite eliminarea treptată a combustibililor fosili din industrie, asigurarea competitivității europene și menținerea locurilor de muncă într-o economie sustenabilă.
Reglementările vor transforma actuala piață a energiei într-una bazată în principal pe două surse – energia electrică verde și gazele verzi. S-a introdus și o opțiune legală pentru țările UE de a opri importul de gaze din Rusia în cazul în care există o amenințare la adresa securității, ceea ce le oferă un instrument de eliminare treptată a dependenței de acest monopol.
Normele adoptate de legislativul european se axează și pe sporirea investițiilor în infrastructura de hidrogen, în special în regiunile carbonifere, promovând tranziția către surse de energie sustenabile, cum ar fi biometanul și hidrogenul cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
Hidrogen în amestec cu metan, la aragaz
România a făcut deja pași importanți în domeniul includerii hidrogenului în consumul energetic al gospodăriilor. O companie din domeniul distribuției gazelor a efectuat anul trecut un test într-o locuință din Târgu-Mureș, unde centrala termică și aragazul au fost alimentate cu un amestec de gaze naturale cu 20% hidrogen. Totul a funcționat perfect, în deplină siguranță, iar specialiștii din domeniu spun că, la un amestec de 80% maz metan / 20% hidrogen, actuala rețea de gaze din România nu necesită niciun fel de modificări sau echipări suplimentare.
Conform rezultatelor studiilor și proiectelor pilot realizate la nivel european, între 20-30% hidrogen este nivelul la care clienții nu sunt afectați în niciun fel de modificarea compoziției gazului.
Potrivit datelor statistice oficiale, încălzirea imobilelor și a apei reprezintă aproximativ 78% din totalul consumului de energie în gospodăriile din Europa, în timp ce în România, 3 milioane de locuințe sunt încălzite cu centrale termice pe gaz.
Reprezentanții distribuitorilor de gaz metan din România susțin că rețeaua de gaze naturale de la noi din țară, în prezent 70.000 km de rețea, este pregătită pentru utilizarea hidrogenului.
Biometan din agricultură
Producerea de metan din biomasă poate înlocui, fie și parțial, importurile de gaze, inclusiv cele din Rusia. Utilizarea biometanului este deja aplicată la nivel extins în Franța. Distribuitorul național francez de gaze, care acoperă consumul a 77% dintre consumatorii casnici, are o rețea de peste 200.700 km de conducte prin care vrea să introducă acest biogaz, produs în instalații speciale de fermentare a biomasei.
Planurile companiei prevăd introducerea treptată a biometanului în rețea: 10% până în 2025, 30% până în 2030, iar până în 2050 se estimează că întreaga producție de biogaz din Franța ar putea fi introdusă, în amestec cu metanul, în rețeaua de gaze din Franța. Acest lucru nu se face chiar atât de simplu, deoarece e nevoie de unități speciale de injectare a biogazului în rețeaua de gaz metan.
Franța are câteva sute de astfel de unități, alte aproape 1.000 de proiecte (digestoare anaerobice și instalații de injectare de biometan) fiind în curs de finalizare.
Biogaz pentru producția de energie electrică
Este de amintit faptul că și în România sunt fermieri care au investit în instalații de biogaz.
Alexandru Baciu din Grădiștea, Călărași, a construit o instalație de biogaz de 635 kWh, care îi asigură necesar de energie electrică din fermă, surplusul fiind livrat în rețeaua națională de energie electrică.
Mihai Schita, din Ardud, Satu Mare, dispune de o instalație de biogaz construită cu fonduri europene, cu o putere de 1,5 MWh.