Italia mărește facturile la energia electrică. Lipsa regenerabilelor lovește bugetul clienților

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
factura finala energie electrica italia
sursa: gettyimages.com/

Consumatorii din Italia vor plăti mai mult pe factura la energia electrică, din cauza lipsei unei infrastructuri adecvate de surse regenerabile care să susțină efortul energetic al țării. Vecinele Germania și Franța au înregistrat scăderi importante datorită consumului susținut de eoliene, fotovoltaice și hidrocentrale.

Consumul de energie în luna iulie a crescut din cauza temperaturilor ridicate, care au determinat utilizarea intensă a aparatelor de aer condiționat. Pentru prima dată în ultimii doi ani, factura la energia electrică a crescut cu 0,6% pentru italieni. Comparativ, în aceeași perioadă, facturile consumatorilor din Franța și Germania au scăzut cu 39% respectiv 13%, informează Bloomberg. Prețul energiei electrice consemnat în peninsulă a fost în medie 113 euro pe megawat-oră în iulie, aproximativ dublu față de cât plătesc vecinii.

Explicația acestui fenomen este una banală: Italia nu a investit în dezvoltarea unei infrastructuri prin care să producă energie din surse regenerabile și se bazează pe importurile costisitoare de GNL (gaz natural lichefiat) pentru a susține activitățile economice. Eolienele, fotovoltaicele și hidrocentralele au generat suficientă electricitate încăt să acopere necesarul energetic din Germania și Franța, iar astfel costurile au fost cu mult diminuate.

„Piața italiană de energie este dependentă de utilizarea gazelor naturale. Momentan aprovizionarea din surse regenerabile este în stadiu incipient. Lipsa de flexibilitate a autorităților italiene de a investi în energia verde are drept consecință dependența țării față de combustibilii fosili și prețuri mai mari pentru consumatorii finali”, susțin analiștii.

energie preturi
Sursa: captură ecran / Statista

Cea mai scumpă piață a energiei electrice din Europa nu dă semne de schimbare. Situația persistă de ani, însă a fost atenuată de subvențiile acordate de stat, pentru a menține un echilibru între utilizatori și companiile de utilități. Situția pe luna iunie se deosebește de iulie nu prin prețul de 103 euro pe megawat-oră, cel mai mare din Uniunea Europeană, ci prin prisma faptului că a existat un trend negativ al costurilor finale, de doar 1,4%, infim comparativ cu Germania (8%) și Franța (60%).

Până când nu vor dezvolta o infrastructură capabilă să susțină fluxul energetic, prin integrarea surselor regenerabile în circuit, Italia rămâne sensibilă la șocurile externe, la fluctuațiile de preț și la schimbările de furnizori determinate din varii motive.