Inteligența Artificială sprijină vânzările de turbine pe gaz

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
turbina gaz
sursa: gettyimages.com/

Dezvoltarea inteligenței artificiale oferă un efect nebănuit. Până în 2026, comenzile pentru turbine cu gaz se vor majora cu 50% datorită centrelor de date AI.

La nivel global, din 2024 şi până în 2026, vor fi comandate echipamente capabile să producă 60 de Gigawaţi, comparativ cu o medie anuală de 40 de Gigawaţi între 2021 şi 2023, informează Bloomberg.

„Viteza cu care sunt construite centrele de date care stau în spatele Inteligenţei Artificiale este mult mai mare decât ne aşteptam", a declarat Takao Tsukui, vicepreşedinte pentru vânzări internaţionale la Mitsubishi Power.

Chiar dacă lumea îşi extinde capacităţile de producţie a energiei regenerabile, nevoia de sisteme de stocare şi de modernizare a reţelelor energetice face ca unii investitori să fie în continuare interesaţi de gaze naturale drept combustibil de tranziţie.

„Iarna ai o producţie slabă de energie fotovoltaică şi consum mare de electricitate, aşa că ai nevoie de ceva care poate produce electricitate când nu suflă vântul şi soarele nu străluceşte, şi aici intervin gazele naturale", susțin analiștii din domeniul energiei.

Creşterea comenzilor pentru astfel de echipamente evidenţiază o cerere globală puternică pentru gaze, care ar urma să atingă nivelul record anul viitor.