Industria de petrol și gaze își continuă dezvoltarea în SUA. Activitatea de fuziuni și achiziții a crescut cu 57% anul trecut 

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
petrol și gaze
sursa: shutterstock.com/

Activitatea de fuziuni și achiziții (M&A) în industria americană de petrol și gaze a crescut cu 57% anul trecut, determinată de tranzacții majore pe fondul consolidării sectorului. Potrivit unui raport publicat marți, marii jucători au crescut cheltuielile de dezvoltare în 2023 și s-au axat pe extindere.

Companiile de top au investit 49,2 miliarde de dolari în fuziuni și achiziții anul trecut, în creștere față de valoarea de 31,4 miliarde de dolari în 2022, conform unui raport realizat de Ernst & Young (EY), citat de Reuters. Creșterea a fost determinată în principal de tranzacții de dimensiuni majore între business-urile de petrol și gaze. 

Creșterea activității M&A este așteptată să continue anul acesta și în 2025, alimentată de tranzacții majore, a menționat EY.

Cheltuielile pentru explorarea și dezvoltarea resurselor de petrol și gaze au crescut și ele anul trecut, cu 28%, până la 93,1 miliarde de dolari, marcând o schimbare de strategie, după o perioadă în care multe companii s-au concentrat pe randamente pentru acționari, într-un efort de a atrage înapoi investitorii care au părăsit sectorul.

Tot anul trecut, companiile de petrol și gaze au redus la jumătate cheltuielile pentru dividende, la un total de 28,9 miliarde de dolari, față de un record de 57,7 miliarde de dolari în 2022.

Consolidarea sectorului a stimulat activitatea M&A, ridicând cheltuielile totale ale companiilor la 142,3 miliarde de dolari, cu 36% mai mult decât în 2022. Companiile s-au concentrat pe extindere și pe valorificarea operațiunilor existente, mai arată sursa citată.