Gigantul BP renunță la obiectivul de reducere a producției de petrol și își schimbă strategia privind tranziția energetică

G.C. Data publicării:
bp
sursa: shutterstock.com/

Gigantul British Petroleum (BP) a renunțat la obiectivul de a reduce producția de petrol și gaze până în 2030, în timp ce CEO-ul Murray Auchincloss reconsideră strategia de tranziție energetică a firmei pentru a recâștiga încrederea investitorilor, au declarat trei surse care cunosc subiectul pentru Reuters.

Atunci când a fost lansată în 2020, strategia BP a fost cea mai ambițioasă din sector, cu angajamentul de a reduce producția cu 40% și de a crește sursele de energie regenerabilă până în 2030. În luna februarie a anului trecut, BP a redus obiectivul la 25%, ceea ce ar fi însemnat o producție de 2 milioane de barili pe zi la sfârșitul deceniului, întrucât investitorii s-au concentrat mai degrabă pe randamentele pe termen scurt decât pe tranziția energetică.

Compania listată la Londra vizează acum mai multe investiții în Orientul Mijlociu și Golful Mexic pentru a-și spori producția de petrol și gaze, au declarat sursele.

Auchincloss, care a preluat conducerea în ianuarie după ce a ocupat poziția de director financiar, a încercat să se distanțeze de abordarea predecesorului său Bernard Looney, care a fost concediat pentru că a mințit despre relațiile cu colegii, promițând în schimb să se concentreze pe câștiguri și pe investițiile în afacerile cele mai profitabile, în principal în petrol și gaze.

Compania continuă să își mențină obiectivul de emisii net zero până în 2050.

„Așa cum a spus Murray la începutul anului… direcția este aceeași – dar vom fi o companie mai simplă, mai concentrată și cu o valoare mai mare”, a declarat un purtător de cuvânt al BP.

Auchincloss va prezenta strategia actualizată, care include eliminarea obiectivului de producție pentru 2030, la o zi a investitorilor în februarie, deși în practică BP a renunțat deja la acesta, au spus sursele. Nu este clar dacă BP va oferi noi orientări privind producția.

Rivalul Shell și-a încetinit, de asemenea, strategia de tranziție energetică de când CEO-ul Wael Sawan a preluat conducerea în ianuarie, vânzând activități în domeniul energiei electrice și regenerabile și reducând proiectele, inclusiv cele privind energia eoliană offshore, biocombustibilii și hidrogenul.

Reorientarea ambelor companii a venit ca urmare a unei atenții reînnoite asupra securității energetice europene după șocul prețurilor provocat de invazia Rusiei în Ucraina la începutul anului 2022.

BP a investit miliarde de euro în noi activități cu emisii reduse de carbon și și-a redus drastic echipa de explorare a petrolului și gazelor începând cu 2020, însă problemele din lanțurile de aprovizionare și creșterile semnificative ale costurilor și ale ratelor dobânzilor au pus o presiune suplimentară pe rentabilitatea multor afaceri din sectorul energiei regenerabile.

O sursă din companie a spus că, în timp ce rivalii au investit în petrol și gaze, BP a neglijat explorarea timp de câțiva ani.

BP este în prezent în discuții pentru a investi în trei noi proiecte din Irak, inclusiv unul în câmpul Majnoon, au spus sursele. BP deține o participație de 50% într-un joint venture care operează uriașul câmp petrolier Rumaila din sudul țării, unde activează de un secol.

În august, BP a semnat un acord cu guvernul irakian pentru a dezvolta și explora câmpul petrolier Kirkuk din nordul țării, care va include de asemenea construcția de centrale electrice și capacități solare. Spre deosebire de contractele istorice care ofereau companiilor străine marje foarte mici, noile acorduri ar trebui să includă un model mai generos de împărțire a profiturilor, au declarat surse pentru Reuters.

BP ia în considerare, de asemenea, să investească în redezvoltarea câmpurilor din Kuweit, au adăugat sursele.

În Golful Mexic, BP a anunțat că va continua cu dezvoltarea Kaskida, un câmp mare și complex, iar compania intenționează, de asemenea, să dea undă verde dezvoltării câmpului Tiber.

De asemenea, BP va lua în considerare achiziționarea de active în prolificul bazin de șist Permian pentru a-și extinde activitatea onshore existentă în SUA, care și-a extins rezervele cu peste 2 miliarde de barili de la achiziționarea activității în 2019, au declarat sursele.

Auchincloss, care a anunțat în luna mai o campanie de reducere a costurilor cu 2 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2026, a redus în ultimele luni investițiile în noi proiecte eoliene offshore și de biocombustibili și a redus numărul de proiecte de hidrogen cu emisii reduse de carbon de la 30 la 10. Cu toate acestea, BP a achiziționat restul de 50% din societatea sa mixtă de energie solară Lightsource BP, precum și o participație de 50% în afacerea sa braziliană de biocombustibili Bunge.