Germania mai face un pas în tranziția ecologică a surselor de energie. Va dezvolta propria rețea de hidrogen până în 2032

Alexandru Gologan Data publicării:
Hidrogen
Foto: Profimedia

Germania va demara construcţia unei reţele naţionale de hidrogen, cu scopul de a-și onora angajamentul faţă pactul european privind tranziția către surse de energie ecologice. Valoarea investiției se ridică la 19 miliarde de euro.

Agenţia Federală a Reţelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA) a anunţat marţi că a aprobat dezvoltarea unei rețele de hidrogen cu o lungime totală de 9.040 de kilometri, care va fi construită în următorii ani şi va deveni complet operaţională în 2032, informează Bloomberg. Aceasta ar urma să formeze o reţea centrală care va conecta hub-urile industriale, precum producătorii de oţel, care vor dori să îşi decarbonizeze activităţile.

Cea mai mare economie a Europei vrea să înlocuiască utilizarea combustibililor fosili în activitățile industriale cu hidrogen. Astfel, dacă proiectul decurge conform planului, Germania ar putea atinge neutralitatea climatică în 2045. Propunerea iniţială pentru o reţea centrală de hidrogen a fost cu 600 de kilometri mai lungă decât planurile care au fost la final aprobate, ceea ce a permis reducerea costurilor estimate de la 19,7 până la 18,9 miliarde de euro.

Klaus Mueller, preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania (BNetzA), a justificat reducerea prin faptul că unele părţi din planurile iniţiale au fost considerate redundante.

Aproximativ 60% din reţeaua de hidrogen a Germaniei ar urma să fie compusă din reconversia actualelor conducte de gaze iar restul vor fi conducte noi construite. Mueller a informat că aproximativ 660 de kilometri din actualele conducte de gaze vor fi modernizate, un efort care va costa două miliarde de euro. Primele conducte din viitoarea reţea ar urma să fie operaţionale anul următor.

Anterior, planurile Germaniei au întâmpinat anumite probleme, după ce realizarea unei conducte de hidrogen, care urma să facă legătura cu Norvegia, a fost anulată. Oficialii germani au susținut atunci că majoritatea necesităţilor de hidrogen ale țării ar urma să fie acoperite prin importuri.