Gazul s-a scumpit cu 50% în plină vară - cotație Baumgarten Viena

Sorin Andone Data publicării:
gaz
Foto: Profimedia

Cotația MWh de gaz la hub-ul Baumgarten Viena, referința pentru regiunea noastră din Europa, a ajuns la 35 euro/MWh. Cu doar o lună în urmă, gazul costa circa 24 euro, ceea ce înseamnă că prețurile au crescut cu 50%, în plină vară, când cererea este oricum mică.

Nu avem astfel un scenariu optimist pentru la iarnă, când prețul oricum este mai mare, pentru că cererea este mai mare. Deja, tot la Viena, pentru trimestrul 3 al anului 2024, adică înainte de sezonul rece, gazul se tranzacționează la 40 de euro/MWh.

La Bursa de Mărfuri București, deși gazul s-a scumpit față de o lună în urmă, totuși prețul este mai mic decât la Viena – 140 de lei/MWh, adică 28 de euro/MWh. Există astfel un discount local de 7 euro, care face ca gazul românesc să aibă potențial de export către Vest, fiind mai ieftin.

Se întâmplă chiar în prezent, în fiecare zi ieșind circa 7,2 milioane de metri cubi către Ungaria. Cea mai mare parte din acest gaz este în realitate tranzit de gaz prin România, via Ungaria, pentru că ungurii aduc gaze din Turcia. România are producție locală de gaz de la Romgaz, Petrom și BSOG, în Marea Neagră, are depozite în care intră maxim 3,2 miliarde metri cubi iar acum sunt pline la 72% și putem importa prin trei locuri, Bulgaria, Republica Moldova și Ungaria. În toate aceste trei conexiuni, în aceeași măsură în care s eface import, se poate face și export.