Gazul rusesc ajunge în continuare în Austria, deși Gazprom a suspendat livrările către OMV 

G.C. Data publicării: Data actualizării:
rusia export gaze europa
sursa: shutterstock.com/

Gazul rusesc pare să ajungă în continuare în Austria, deși Gazprom a întrerupt livrările către principalul importator austriac, OMV, în weekend, din cauza unui conflict contractual, conform datelor privind fluxurile de luni.  

Slovacia rămâne ruta de tranzit principală pentru gazul rusesc care trece prin Ucraina către Austria și Republica Cehă.  

Înainte de oprirea livrărilor Gazprom către OMV, fluxurile din Slovacia către Austria erau de aproximativ 27 de milioane de metri cubi (mcm) pe zi. Acestea au scăzut cu aproximativ 17%, la 22,6 mcm/zi duminică, conform datelor preliminare de la operatorul Eustream.  

Pentru luni, au fost livrări planificate de 22,3 milioane de metri cubi de gaz din Slovacia către Austria, iar datele preliminare au arătat că aproximativ o treime din această cantitate fusese deja livrată până dimineață.  

OMV, care primea aproximativ 17 mcm/zi de la Gazprom înainte de întrerupere, și-a văzut volumele redirecționate către noi cumpărători sau intermediari din Europa, care au achiziționat gazul rămas nevândut, conform companiilor și surselor citate. Nu este clar cine achiziționează și vinde aceste volume, arată Reuters.

Gazprom a întrerupt livrările către OMV sâmbătă, după ce compania austriacă a amenințat că va reține o parte din gazul gigantului din Rusia ca despăgubire într-un proces câștigat pe fondul unui conflict contractual.  

Gazul rusesc continuă să fie vândut în volume semnificative Slovaciei și Ungariei, precum și Republicii Cehe, care nu are un contract direct. Volume mai mici sunt livrate Italiei și Serbiei.  

Compania slovacă de stat SPP, care are un contract pe termen lung cu Gazprom pentru consumatorii săi din Slovacia, nu a răspuns dacă achiziționează unele dintre volumele destinate anterior gigantului OMV pentru tranzacționare sau alte scopuri.  

Separat, fluxurile de gaze din Slovacia către Republica Cehă au crescut semnificativ, la 74% din totalul importurilor cehe de la 1 octombrie, deși companiile cehe nu au contracte directe cu Gazprom.  

Analiștii spun că aceste gaze ar putea proveni din Rusia, livrate prin conducta Turkstream sau Ucraina, fiind posibil în surplus din cauza depozitelor pline și mai ieftin de livrat către Republica Cehă decât gazul din vest, din cauza unei taxe germane care face tranzitul mai scump.  

Doi dintre principalii cumpărători cehi de gaze au declarat pentru Reuters că nu achiziționează din Rusia. Cu toate acestea, unul dintre aceștia și un analist de piață au spus că partenerii companiilor cehe ar putea face acest lucru indirect, cumpărând gaz pe piață și livrându-l clienților cehi.  

Țările europene se adaptează

Decizia Gazprom ar putea stârni îngrijorări în Austria legate de încălzirea locuințelor pe timp de iarnă și reprezintă „o mustrare” din partea Moscovei adresată liderilor politici ai țării, după ce partidul prorus Libertatea a fost exclus din discuțiile de coaliție, deși câștigase alegerile din septembrie, a declarat Ulrich Schmid, profesor de studii est-europene la Universitatea din St. Gallen.  

Prețurile europene și globale ale gazelor au crescut brusc după reducerea livrărilor de gaze rusești prin conducte în 2022, dar unele țări europene au găsit surse alternative, inclusiv gaz natural lichefiat din Statele Unite. SUA au devenit cel mai mare producător de gaze din lume și se așteaptă să își extindă producția.  

Austria a fost una dintre primele țări din Europa de Vest care a cumpărat gaze rusești, când Uniunea Sovietică a semnat un contract în 1968, cu câteva luni înainte de invazia sovietică în Cehoslovacia.  

Germania, de asemenea, era puternic dependentă de gazul rusesc înainte de război, dar livrările au încetat după ce conductele Nord Stream de sub Marea Baltică au fost aruncate în aer în 2022.  

Notificarea Rusiei privind oprirea livrărilor către Austria a venit în contextul primei convorbiri telefonice din ultimii doi ani între președintele Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz. Rusia s-a declarat dispusă să analizeze posibilitatea unor noi acorduri energetice dacă Berlinul este interesat, a precizat Kremlinul.  

„S-a subliniat că Rusia și-a îndeplinit întotdeauna strict obligațiile tratatelor și contractelor în domeniul energetic și este pregătită pentru o cooperare reciproc avantajoasă dacă partea germană manifestă interes în acest sens”, a transmis Kremlinul.  

Rusia a transportat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaze prin Ucraina în 2023, iar ruta a acoperit 65% din cererea de gaze din Austria și din vecinii săi estici, Ungaria și Slovacia, conform Agenției Internaționale pentru Energie. Ucraina a declarat că nu intenționează să prelungească acordul de tranzit până în 2025. 

Decizia Gazprom arată cum Rusia își exercită influența asupra Occidentului în contextul presiunilor tot mai mari pentru un armistițiu în Ucraina, a spus Schmid de la Universitatea St. Gallen. Rusia s-a simțit, probabil, încurajată de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, întrucât a promis să pună rapid capăt războiului din Ucraina, a adăugat el.  

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat pentru Reuters, în marja COP29, conferința privind schimbările climatice desfășurată în Azerbaidjan, că toate țările UE care primesc gaze prin ruta ucraineană au acces și la alte surse de aprovizionare care pot compensa pierderea.  

„Am fost foarte clari că sunt disponibile surse alternative și nu este nevoie de continuarea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina către Europa”, a spus Simson.