Franța finalizează lucrările de extindere a centralei nucleare Flamanville după aproape două decenii
Unitatea trei a centralei nucleare Flamanville din Franţa a fost pornită, după o întârziere care a durat 17 ani. Problemele tehnice au marcat proiectul încă de la început.
Construcția Unității 1 și 2 a centralei nucleare Flamanville a început în 1979-1980 și lucrările s-au finalizat în 1986, respectiv 1987. Construcția unității 3 debuta pe 3 decembrie 2007 și urma să fie primul reactor de tip EPR (reactor funcțional pe bază de apă presurizată).
Însă problemele tehnice s-au ținut lanț de proiect: au apărut fisuri în structura de beton, anomalii în oţelul cuvei sau erori de sudură la traverse. Toate aceste defecțiuni au provocat întârzieri, iar bugetul inițial de 3,3 miliarde euro a fost cu mult depășit. În final, Unitatea 3 a ajuns să coste 13,2 miliarde de euro, relatează Financial Times.
„Va fi lansat un program de teste pentru atingerea unui nivel de 25% din capacitatea totală. Până la sfârşitul toamnei, va fi conectat la reţeaua energetică naţională”, au transmis oficialii Electricite de France (EDF).
Pentru Franţa, așteptarea celui de-al 57-lea reactor nuclear a luat sfârșit, chiar dacă va mai dura încă trei luni până când unitatea va alimenta reţeaua energetică națională. Reactoarele EPR sunt puternice, 1.600 MW, însă EDF s-a confruntat pe toate piețele pe care are contract de construcție cu probleme.
În mod surprinzător, compania de utilități franceză are comenzi importante de onorat. Dacă în Asia, reactoarele construite nu au avut dificultăți, în Europa acestea au fost parte din proiect. Spre exemplu, Unitatea 3 de la atomocentrala finlandeză Olkiluoto a fost finalizată anul trecut, după o așteptare de 18 ani, cu mult peste cât prevedea planul inițial.