Emiratele Arabe Unite au finalizat prima centrală nucleară din lumea arabă

Redacția Digi Economic Data publicării:
emiratele arabe unite
sursa: shutterstock.com/

Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat finalizarea primei centrale nucleare din lumea arabă, numind-o „un pas semnificativ”. Centrala nucleară Barakah din Abu Dhabi va produce 40 de terawaţi-oră de energie electrică anual, după ce al patrulea şi ultimul reactor a intrat în funcţiune comercială.

Centrala va genera 25% din necesarul de energie electrică din EAU și va furniza către mai multe companii, inclusiv Abu Dhabi National Oil Company, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, Emirates Steel şi Emirates Global Aluminium, a anunţat Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC), deţinută de stat, într-un comunicat, potrivit AFP.

Barakah, care înseamnă „binecuvântare” în arabă, a început operaţiunile în 2020, când primul dintre cele patru reactoare ale sale a intrat în funcţiune. 

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a declarat, de asemenea, că intenţionează să construiască reactoare nucleare.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed, a salutat finalizarea centralei Barakah, numind-o un „pas semnificativ în drumul spre neutralitatea climatică”. 

„Vom continua să acordăm prioritate securităţii energetice şi sustenabilităţii în beneficiul naţiunii şi al poporului nostru de astăzi şi de mâine”, a transmis el într-o postare pe platforma de socializare X.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, centrala „va trebui să fie dezasamblată la sfârşitul duratei sale de viaţă, în aproximativ 60-80 de ani”.

Emiratele Arabe Unite, formate din şapte emirate, inclusiv capitala Abu Dhabi şi centrul economic Dubai, sunt unul dintre cei mai mari producători de petrol din OPEC. Ţara se bazează pe petrol, dar investește miliarde pentru a dezvolta suficientă energie regenerabilă pentru a acoperi jumătate din nevoile sale până în 2050. 

Anul trecut, a găzduit discuţiile ONU privind schimbările climatice, COP28, care au dus la un acord de „tranziţie” de la combustibilii fosili. Emiratele Arabe Unite se află peste Golful Iranului, care are o centrală nucleară construită de Rusia în afara oraşului de coastă Bushehr, precum şi un program controversat de îmbogăţire a uraniului.

Emiratele Arabe Unite au precizat în mod repetat că ambiţiile nucleare ale statului sunt în „scopuri paşnice” şi au exclus dezvoltarea oricărui program de îmbogăţire sau tehnologii de reprocesare nucleară. 

Ţara foloseşte centrale alimentate cu gaz pentru a asigura o mare parte din necesarul de electricitate, dar are şi una dintre cele mai mari centrale solare din lume, situată în afara Abu Dhabi.