Elcen va fi branșată direct la Sistemul Național de Transport gaze, pentru ocolirea distribuitorului ENGIE
Operatorul Sistemului Național de Transport Gaze, Transgaz, a lansat studiul de fezabilitate pentru conectarea directă la magistralele naționale de transport a Elcen, producătorul de energie termică și electrică al Bucureștiului, potrivit directorului companiei, Ion Sterian.
Studiul va fi finalizat într-o lună, lucrările ar trebui să dureze cel puțin doi ani. Scopul declarat: eliminarea distribuitorului (ENGIE, în acest caz) din circuitul gazului de la producător la consumator, adică o economie de 17 lei/MWh. Suma a fost anunțată de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în subordinea căruia se află Elcen.
„Am găsit o soluţie împreună cu directorul general ELCEN (…), pentru a racorda cele patru CET-uri direct în reţeaua Transgaz. Ca să vă daţi seama de dimensiunea acestei probleme, vă pot spune că în tot aceşti ani ELCEN a plătit şi bucureştenii au plătit din buzunarul lor undeva la 50 de milioane de euro pe an, în medie, către distribuitor. Aceştia sunt bani pe care, prin investiţia pe care o vom face, îi vom economisi de la fiecare bucureştean în parte”, a declarat ministrul Energiei.
Uzual, distribuția reprezintă undeva între 15 și 20% din prețul final al gazului la consumator. Eliminarea tarifului de distribuție ar putea aduce, în consecință, o scădere corespunzătoare a costului de producție pentru agentul termic de la Elcen, dar doar dacă prețul gazului și al transportului rămân aceleași. Elcen, deja de mai mulți ani, plătește anticipat gazul de la Romgaz, de când a avut mai multe întârzieri la plată pe care Romgaz nu le-a mai tolerat. La rândul său, Elcen are de încasat sute de milioane de lei de la Primăria Capitalei, echivalentul subvenției la plata agentului termic pe care PMB o asigură pentru bucureșteni. Fără această subvenție, costul real al gigacaloriei ar fi cel puțin dublu iar, facturile bucureștenilor ar ajunge la niveluri nesustenabile de plată.