Egipt își reduce obiectivul pentru energia regenerabilă la 40% până în 2040 și menține accentul pe gazele naturale

Redacția Digi Economic Data publicării:
energie egipt
sursa: shutterstock.com/

Egipt și-a revizuit obiectivul pentru energia regenerabilă la 40% până în 2024, de la un obiectiv anterior de 58%, a declarat duminică ministrul Petrolului, Karim Badawi, subliniind că gazele naturale vor rămâne o parte esențială a mixului energetic al țării pentru mulți ani.

Înainte de a găzdui summitul climatic COP27 în 2022, Egiptul s-a angajat să crească producția de energie regenerabilă la 42% din mixul său energetic până în 2035, ulterior avansând acest obiectiv la 2030. În iunie 2024, fostul ministru al Energiei Electrice, Mohamed Shaker, a anunțat un plan ambițios de a ridica acest procent la 58% până în 2040, un obiectiv acum abandonat, scrie Reuters.

Dependența de combustibili fosili vine în contextul în care Egiptul încearcă să reconstruiască încrederea cu companiile petroliere străine, ale căror operațiuni locale au încetinit după ce o criză de valută a lăsat țara în datorii de miliarde de dolari.

De la preluarea mandatului în iulie, Badawi s-a întâlnit cu numeroase companii internaționale de energie, inclusiv Eni din Italia, care plănuiește să înceapă forajul de noi puțuri în Zohr, la începutul anului 2025, pentru a crește producția.

Producția internă de gaze a scăzut la începutul anului 2024, forțând Egiptul să majoreze importurile de gaze printr-o conductă care îl leagă de Israel, precum și transporturile de gaze naturale lichefiate (GNL).

Egiptul importă, de asemenea, combustibil cu un conținut ridicat de sulf, importurile crescând la 255.000 de barili pe zi (bpd) în septembrie, cel mai ridicat nivel din cel puțin 2016.