Efectele liberalizării gazelor în România. 91% dintre clienți și-au păstrat furnizorul. Livratorii mici au dispărut
O scădere pronunțată a numărului furnizorilor de gaze de nivel mic s-a înregistrat de când piața a fost liberalizată și fiecare și-a putut alege de la cine ia gaze. Liberalizarea n-a avut efect în piață, pentru că circa 91% din cei care chiar și-au exercitat eligibilitatea au ales să rămână în portofoliul vechiului furnizor, arată un raport al Consiliului Concurenței. Vina ar fi fost a crizei energetice.
Liberalizarea activității de furnizare a gazelor naturale la clienții casnici a produs efecte benefice, manifestate în special la nivelul clienților care și-au manifestat dreptul de eligibilitate, aceste beneficii fiind însă eliminate de apariția și propagarea ulterioară a crizei energetice, scrie Consiliul Concurenței într-un raport din care vom cita și mai departe.
Exercitarea dreptului de eligibilitate a consumatorilor casnici de gaze naturale reprezintă elementul/factorul determinant în evaluarea avansului liberalizării, iar în luna iulie 2021, la finalul liberalizării, aproximativ 43% semnaseră un contract negociat.
Odată cu creșterea masivă a prețului gazelor naturale, interesul clienților casnici pentru schimbarea furnizorului/pentru semnarea unui contract negociat a scăzut, la finalul anului 2022 ponderea acestor clienți ajungând la circa 56%.
Odată cu începutul ascensiunii prețurilor gazelor naturale (jumătatea anului 2021), s-a observat și diminuarea ritmului de creștere a numărului clienților activi, dat fiind că au dispărut ofertele de furnizare cu prețuri atractive.
Pe jumătate dintre clienți nu i-a interesat
La 1 iulie 2021, aproximativ 57% din totalul clienților casnici au acceptat tacit oferta comercială a furnizorului în al cărui portofoliu erau deja, fără ca acești clienți să-și fi exprimat o opțiune în acest sens. În perioada iulie 2020–octombrie 2021, în comparatorul online privind ofertele-tip de furnizare a gazelor naturale, pus la dispoziție de ANRE, au fost prezente în mod constant ofertele a circa 60 de furnizori. Însă, începând cu luna noiembrie 2021, numărul acestora a început să scadă, în special a acelor furnizori cu portofolii reduse de clienți casnici, astfel că în luna ianuarie 2023, în același comparator, erau prezenți cu oferte doar 27 de furnizori.
Numărul operatorilor licențiați care furnizează gaze naturale către clienți casnici pasivi a scăzut gradual în perioada analizată, iar începând cu a II-a jumătate a anului 2021 s-a constatat o accentuare a acestei scăderi, ca urmare a dificultăților generate la nivelul tuturor furnizorilor de creșterile prețurilor de achiziție a gazelor naturale.
O scădere mai pronunțată, de 32%, s-a înregistrat la nivelul furnizorilor mici, respectiv a celor care aveau în portofoliu mai puțin de 1.000 de clienți, în decurs de 7 luni (începând cu luna iulie 2021). De asemenea, pentru categoriile de furnizori care au până la 5.000 de clienți activi în portofoliu s-au observat scăderi importante, în timp ce numărul furnizorilor care au în portofoliu mai mult de 5.000, respectiv de 10.000 de astfel de clienți a rămas relativ constant.
În perioada iulie 2020 – august 2022, circa 8,7% din clienții care au schimbat regimul de furnizare a gazelor naturale au ales să facă acest lucru încheind contracte cu alți furnizori. Astfel, datele arată că circa 91% din cei care își exercită eligibilitatea aleg să rămână în portofoliul vechiului furnizor.
Implementarea ultimei etape (vara anului 2021) a procesului de liberalizare din sectorul gazelor naturale din România a fost urmată la scurt timp de declanșarea crizei energetice europene, care a determinat o evoluție fără precedent a prețurilor gazelor naturale pe piețele angro, cu impact asupra prețurilor la nivelul consumatorilor. Astfel, efectele benefice înregistrate ca urmare a trecerii la o piață concurențială nu s-au putut manifesta pe termen lung, fiind contracarate de condițiile excepționale manifestate pe piețele energetice, concluzionează Consiliul.
Puteți citi aici raportul de 168 de pagini al Consiliului Concurenței despre efectele liberalizării pieței de gaze