Dronele agricole sunt utilizate masiv în România. Dar legea permite doar elicoptere și avioane

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
Drone agricole
Sursa: www.profimediaimages.ro

Folosirea dronelor în agricultură este văzută ca soluție de viitor în tratarea culturilor. Aceste echipamente au un preț care reprezintă doar 10% din cel al mașinilor clasice de pulverizat, utilizează maximum 10% din cantitatea de apă folosită în sistem clasic și pot inclusiv să supravegheze culturile, transmițând în timp real în fermă apariția unor boli sau atacul de insecte din faza incipientă.

Problema e că în România nu este reglementată utilizarea dronelor agricole, care, astfel, sunt nelegale (sunt permise doar elicopterele și avioanele mici), lucru confirmat și de Agenția pentru Protecția Mediului. Drept urmare, deși sunt prezentate la toate târgurile și expozițiile agricole ca soluția viitorului, nicăieri în România nu se pot folosi legal, deși pe platforme de socializare agro sunt postate imagini cu astfel de drone utilizate în ferme de la noi.

Nici legislația UE în domeniu, acolo unde există, nu este unitară. S-au făcut numeroase teste pentru studierea derivei jetului de soluție, pentru ca acesta să nu ajungă în ape curgătoare, lacuri, pe culturi sănătoase, în gospodării sau ferme zootehnice.

În urma testelor, Germania recomandă duze de pulverizare cu derivă joasă, Elveția confirmă riscul redus de derivă al dronelor produse în UE și SUA, testările continuă în Italia și Anglia, iar Franța, după 70 de teste, cere UE stabilirea de setări standard de reducere a derivei. Urmează ca din 2024, o serie de grupuri de acțiune să elaboreze propuneri de reglementări unitare la nivelul UE.

În Ungaria, problema este studiată încă din 1995, iar în 2005 a apărut „Legea dronelor”, adaptată apoi la Regulamentul Comisiei Europene 947/2019 privind operarea echipamentelor de zbor fără pilot.

În prezent, în statul vecin, dronele agro trebuie certificate pentru distribuția de produse de protecție a plantelor (PPP) și pot fi operate doar de piloți autorizați atât pentru drone, cât și pentru pulverizarea PPP.

În aceste condiții, cea mai mare companie din lume de producere a dronelor, din China, a anunțat că din 2024 „țintește” piața dronelor agro din UE, cu noi tipuri de echipamente care pot transporta până la 50 kg soluție PPP sau fertilizant granulat.

Răspunsul Autorității Aeronautice Civile Române (7.12.2023)

În răspuns la tema articolului de față, Autoritatea Aeronautică a indicat că există legislație pentru dronele agricole. "Având în vedere limitele operaționale specifice categoriei “deschis” (art. 4, alin. (1), lit. (b) și (f) din Regulamentul UE nr. 2019/947), activitățile de zbor necesare realizării acestor tratamente fitosanitare se pot desfășura doar în limitele categoriei “specific” în baza unei autorizații operaționale emise de AACR", a răspuns ACCR.