Diversitatea surselor de curent ține România sus. În lipsa vântului și a soarelui, jumătate din producție e dată azi de apă

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
hidrocentrala
Foto: Profimedia

Azi nu bate vântul și nu este soare. Așadar, producțiile mari din eolian și fotovoltaic, care, în ultimele săptămâni au făcut ca sursele convenționale de generare a energiei să fie mult "împinse" în jos, sunt azi ca și absente. Se produceau, la 09.00 dimineața, 400 MW în eolian și doar 100 MW în fotovoltaic. Dar a intrat în producție hidro.

În schimb, Hidroelectrica producea 3.476 MW, adică aproape 55% din toată energia României. În fapt, este o producție pe care Hidroelectrica nu a mai atins-o din luna noiembrie 2023, dovadă că, în cazuri de nevoie, diversitatea surselor de energie este esențială pentru funcționarea sistemului.

Hidroelectrica, care este cel mai mare producător individual de energie din țară, ca putere instalată (6.400 MW), este cu atât mai importantă cu cât celelalte surse sunt, mai ales în sezonul cald, ca și inexistente. Cu excepția Nuclearelectrica care trebuie să producă, pentru că reactoarele nu pot fi scoase și puse în funcțiune în funcție de condițiile de piață, termocentralele pe cărbune și gaz, odată ieșiți din iarnă, aproape că nu mai contează.

Așa cum arată diagramele Transelectrica, operatorul de sistem, gazul și cărbunele mai produc împreună doar 1.000 de MW, adică nici 20% din energia României – 5.500 – 6.000 – 6.500 MW putere instantanee, iar asta se întâmplă zi de zi. Se ajunge la această producție extrem de mică pentru că gazul și cărbunele sunt surclasate, în primul rând, de eolian și solar,  iar când acestea nu produc, de Hidroelectrica.

Eolianul și solarul sunt preluate automat, prin lege, în sistem și sunt cele mai ieftine surse de energie (fiind subvenționate prin sistemul certificatelor verzi), când produc mult, adică în zile cu vânt și soare, fac ca celelalte surse să nu mai aibă loc în piață. În zile fără vânt și soare, ca azi, de asemenea nu au loc în piață, pentru că produce mult Hidroelectrica, care este cea mai ieftină sursă, din cele convenționale.

Pentru că nu avem o producție semnificativă de energie solară și/sau eoliană, nici prețurile nu mai sunt foarte mici, aproape de 0 sau chiar negative, pe parcursul zilei.

Spre exemplu azi, din datele OPCOM – operatorul bursei de energie, prețurile oscilează între 130 și 170 de euro/MWh, foarte mult față de situațiile de săptămânile trecute când, în zilele cu mult soare, la prânz și până spre seară, prețul de piață era aproape de 0. Practic, zile ca acestea de acum, cu fotovoltaicul și eolianul mult diminuate rămân unicile șanse a celorlalte surse, ca hidro și hidrocarburi de a mai câștiga câte ceva.