Directivă UE: țările trebuie să scadă consumul mediu de energie a clădirilor rezidențiale cu 16% până în 2030

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Performanta energetica cladiri
sursa: profimediaimages.ro/

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu în privința reducerii emisiilor și a consumului de energie a clădirilor în blocul comunitar. Noua convenție promite reducerea facturilor la energie și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor membri UE.
 
Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune. Acesta este un domeniu în care impactul concret al Pactului ecologic european va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și va reduce facturile la energie. Acest acord va stimula, de asemenea, independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU.
 
„Îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor este vitală pentru atingerea ambiției noastre de neutralitate climatică și va aduce beneficii concrete cetățenilor noștri. Renovările sunt investiții într-un viitor mai bun. Acestea vor îmbunătăți calitatea vieții, vor permite oamenilor să-și investească economiile în altă parte și vor stimula economia noastră. Am încredere că acest acord va permite declanșarea unui val de renovare în întreaga Uniune, respectând în același timp diversitatea fondului imobiliar al UE”, a declarat Kadri Simson, Comisar european pentru Energie.
 
Directiva revizuită va stabili o serie de măsuri care vor ajuta guvernele UE să stimuleze structural performanța energetică a clădirilor, cu un accent special pe clădirile cu cele mai slab performanțe. Fiecare stat membru își va adopta propria traiectorie națională pentru a reduce consumul mediu de energie primară a clădirilor rezidențiale cu 16% până în 2030 și cu 20-22% până în 2035, permițând suficientă flexibilitate pentru a ține seama de circumstanțele naționale. 
 
„Pentru a reuși în tranziția ecologică, trebuie să ne asigurăm că transformarea schimbă viețile oamenilor în bine. Dorim să ajutăm oamenii să-și facă casele mai eficiente energetic, mai confortabile și sănătoase. Și acesta este un câștig pentru cetățeni: îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor va avea ca rezultat atât facturi la energie mai mici, cât și emisii de gaze cu efect de seră mai mici. Acordul de astăzi atinge echilibrul potrivit, cu standarde europene, implementare națională, autonomie individuală și sprijin financiar”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Pactul ecologic european.
 
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul de energie al UE, mai mult de jumătate din consumul de gaz al UE (în principal prin încălzire, răcire și apă caldă menajeră) și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie. În prezent, aproximativ 35% din clădirile UE au peste 50 de ani și aproape 75% din stocul de clădiri este ineficient energetic. În același timp, rata medie anuală de renovare energetică este de doar aproximativ 1%.