Criza energetică în Pakistan: Factura la curent poate depăși costul chiriei
Pakistan se confruntă cu o nouă problemă majoră, în contextul unei crize economice de proporții: prețurile la energie electrică au crescut atât de mult încât, pentru unii cetățeni, au ajuns să depășească costul chiriei.
Prețul mediu pentru utilizatorii rezidențiali a crescut cu 18% în iulie, când țara a obținut un nou împrumut de 7 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI), menit să stabilizeze economia. Mulți locuitori au văzut de atunci facturile la electricitate, care de obicei reprezentau o fracțiune din cheltuielile gospodăriei, depășind costul chiriilor care variază de la 100 la 700 de dolari pe lună, a declarat Samiullah Tariq, directorul departamentului de cercetare al Pakistan Kuwait Investment Co, potrivit bloomberg.com.
Inflația de aproximativ 12%, cea mai mare din Asia, a erodat puterea de cumpărare și a redus consumul de electricitate la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, pe măsură ce oamenii și companiile renunță la rețeaua națională, predominant alimentată cu gaze, în favoarea instalării panourilor fotovoltaice. Prețurile la energie electrică au crescut cu 155% din 2021.
Protestele cetățenilor, mediului de afaceri și partidelor politice de opoziție s-au intensificat în întreaga țară, determinându-l pe prim-ministrul Shehbaz Sharif să anunțe o subvenție de 50 de miliarde de rupii (180 milioane de dolari) în următoarele trei luni pentru a atenua impactul asupra consumatorilor. În Pakistan, aproximativ jumătate din populație trăiește cu mai puțin de 4 dolari pe zi.
Pakistan și FMI au convenit să restabilească viabilitatea sectorului energetic ca parte a unui program de reforme, care include reducerea costurilor și privatizarea companiilor de distribuție a energiei electrice deținute de stat. Pakistanul pierde aproximativ 16% din electricitatea pe care o generează din cauza furturilor și a deficiențelor în distribuție.