Conflictul dintre agenții: OPEC și AIE emit previziuni diferite. Diferențele de opinie stârnesc confuzie printre comercianți

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
energie previziuni
sursa: profimediaimages.ro/

OPEC și Agenția Internațională pentru Energie (AIE) au opinii diferite în ceea ce privește prognoza creșterii cererii de petrol din lume. Cele două organizații trimit semnale divergente către comercianți și investitori cu privire la puterea pieței petrolului în 2024.

În luna februarie din anul curent, AIE a estimat că cererea pentru petrol va crește cu 1,22 milioane de barili pe zi, în timp ce raportul OPEC indica 2,25 milioane de barili pe zi. Diferența dintre prognoze reprezintă aproximativ 1% din cererea mondială. Potrivit AIE, creșterea cererii se va înjumătăți în 2024, parțial ca urmare a expansiunii pe piață a vehiculelor electrice.

„AIE are o percepție foarte puternică asupra tranziției energetice, care se va realiza într-un ritm accelerat, spre deosebire de OPEC. Ambele agenții au o poziție diferită asupra evoluțiilor viitoare din piața petrolului, motiv pentru care există o prăpastie enormă în previziunile cererii”, a declarat Neil Atkinson, fost șef al Diviziei de Piețe Petroliere la AIE.

În ultimii 15 ani, AIE a subestimat creștere cererii în proporție de 56% comparativ cu 50% din situațiile previzionate de OPEC, relatează Reuters.