Conflicte politice în sectorul energetic din Ucraina: demiterea șefului Ukrenergo stârnește controverse

G.C. Data publicării:
ucraina energie electrica
sursa: shutterstock.com/

Demiterea șefului Ukrenergo, operatorul rețelei pentru transportul energiei electrice din Ucraina, a declanșat conflicte în fruntea companiei. Doi membri ai consiliului de administrație și-au anunțat demisia în semn de protest față de decizie.

Într-o declarație emisă marți, Daniel Dobbeni și Peder Andreasen au spus că vor renunța la funcțiile lor de supraveghere la Ukrenergo după demiterea CEO-ului Volodymyr Kudrytsky, care avusese loc cu doar câteva ore înainte.

Cei doi au declarat că demiterea„este motivată politic” și că „nu există motive valide pentru aceasta”. Cei doi au afirmat că au remarcat o campanie politică de denigrare a conducerii, scrie Politico.

„Am simțit presiune politică și am observat încercări constante de a ocoli competiția pentru a numi persoane a căror calitate profesională era îndoielnică în Consiliul de Administrație al Companiei”, au scris ei. 

„Am primit în mod regulat rapoarte de la conducerea Companiei despre impactul negativ al surselor anonime din social media și presiunea asupra angajaților din partea agențiilor de aplicare a legii.”

Kudrytsky a fost demis din funcție luni seara, după ce consiliul, care este format din trei membri independenți și trei reprezentanți ai statului, a votat pentru încheierea mandatului său. 

Într-un mesaj publicat ulterior marți, Kudrytsky a scris că va contesta decizia, afirmând că motivul declarat, faptul că nu a reușit să mențină securitatea rețelei în fața dronelor și rachetelor Moscovei, este fals.

Rețeaua energetică a Ucrainei se confruntă cu o criză în urma loviturilor rusești asupra infrastructurii critice.

„Recent, a fost lansată o campanie de discreditare a Ukrenergo pe canale anonime de Telegram și mass-media”, a scris el. „Am cerut serviciului de presă să adune aceste postări — rezultatul a fost reprezentat de un catalog gros de mesaje artificiale, aproape identice și nefondate, destinat distrugerii imaginii companiei.”

Pe lângă demiterea lui Kudrytsky și dezinformarea din social media, rețeaua Ucrainei se confruntă cu o situație dificilă. Într-un interviu acordat Politico săptămâna trecută, ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, a avertizat că Ucraina este „pe cale să treacă prin cea mai grea iarnă din istoria țării” din cauza penuriei de energie. 

Aliații Ucrainei au donat sute de milioane de dolari pentru sistemul energetic, care va fi supus unor presiuni pe măsură ce cererea de încălzire și electricitate crește în lunile mai reci.

Kudrytsky a preluat conducerea Ukrenergo în august 2020, fiind responsabil de supravegherea deconectării rețelei electrice de la rețeaua rusă și alinierea acesteia la standardele Uniunii Europene.

La 38 de ani, se spune că a avut o relație dificilă cu ministrul Galushchenko și, conform surselor ucrainene, a rezistat unei încercări anterioare de a fi demis.

„Ukrenergo era singura mare întreprindere de stat care nu era sub controlul Ministerului Energiei”, a spus Andrii Zhupanyn, membru al parlamentului ucrainean din partidul Servant of the People al președintelui Volodymyr Zelenskyy și membru al comitetului parlamentar de energie. „Motivația ar putea fi să demită pe cineva care nu era sub controlul lor și să-l înlocuiască cu cineva pe care să-l poată controla.”