Companiile germane iau în considerare relocarea din cauza prețurilor mari la energie

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
industrie germania relocare
sursa: shutterstock.com/

Costurile mari la energie și lipsa unei infrastucturi dedicate determină marile companii industriale din Germania să se gândească la relocare peste hotare, potrivit Reuters.

Marile companii industriale din Germania au fost afectate de scăderea activităţii economice, pe fondul perturbărilor din industria energetică provocate de războiul Rusia-Ucraina. Chiar dacă Europa a evitat o criză a energiei și a ținut relativ stabile prețurile, fluxul energetic necesar desfășurării activității fabricilor este imens.

În contextul unui consum uriaș, al unei infrastructuri deficitare și a prețurilor ridicate comparativ cu alte ţări, marii industriași din Germania se gândesc să-și restructureze activitatea. Potrivit sursei citate, aproximativ 3.300 companii sau 37% iau în considerare reducerea producţiei sau relocarea peste hotare, faţă de un nivel de 31% în 2023 şi de 16% în 2022.

„Încrederea economiei germane în politicile energetice este profund afectată. Guvernul nu a reuşit să ofere firmelor perspective sigure de alimentare cu energie și prețuri corecte", susțin reprezentanții 

Mai mult de o treime din firmele industriale din Germania îşi reduc investiţiile, din cauza faptului că autoritățile nu au prezentat soluţii viabile pentru a rezolva problema aprovizionării.