Comisia Europeană stimulează crearea pieței hidrogenului. Programul pilot va dura cinci ani

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
hidrogen ue
sursa: shutterstock.com/

Comisia Europeană va adopta măsuri suplimentare pentru a sprijini dezvoltarea pieţei europene a hidrogenului prin lansarea unui program pilot, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Programul pilot va colecta, va prelucra şi va oferi acces la informaţii privind cererea şi oferta de hidrogen din surse regenerabile, cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi din derivaţi, permiţând cumpărătorilor să colaboreze atât cu furnizorii europeni, cât şi cu cei străini. Totodată, prin acest mecanism vor fi prelucrate date din piață privind evoluţia fluxurilor şi a preţurilor hidrogenului. 

Îmbunătăţirea vizibilităţii cererii între furnizori şi consumatori va contribui la accelerarea deciziilor finale de investiţii în Europa şi la garantarea acordurilor. Hidrogenul va juca un rol important în atingerea obiectivelor Pactului verde, în eliminarea treptată a combustibililor fosili ruşi şi în sprijinirea decarbonizării şi a competitivităţii industriei europene.

"Hidrogenul este o parte strategică a tranziţiei UE către o energie curată. Acest lucru este vital nu numai pentru atingerea obiectivelor noastre climatice, zero emisii nete, ci şi pentru menţinerea competitivităţii şi a poziţiei Europei ca lider economic mondial. Prin facilitarea stabilirii de contacte între furnizori şi consumatori, vom contribui în mod decisiv la accelerarea dezvoltării sectorului incipient al hidrogenului din Europa", a declarat Maros Sefcovic, comisar european pe Relații Interinstituționale și Prognoză.

În Europa, primele electrolizoare de mari dimensiuni sunt deja în construcţie. Programul va fi în vigoare timp de cinci ani şi va face parte din Banca Europeană pentru Hidrogen.