China va acoperi 60% din capacitatea de energie verde instalată la nivel global până în 2030, spun specialiștii
Agenția Internațională pentru Energie (IEA) afirmă că implementarea rapidă a energiei verzi la nivel global este condusă de China, țara urmând să dețină peste jumătate din capacitatea globală până la sfârșitul deceniului.
A doua cea mai mare economie a lumii va deține aproape 60% din toată capacitatea de energie regenerabilă instalată la nivel global până în 2030, conform unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie care arată că, în următorii 6 ani, proiectele de energie regenerabilă la nivel global vor fi implementate de trei ori mai rapid față de perioada 2018-2024, fiind conduse de programele din China și India.
În China, creșterea numărului de proiecte solare a încetinit dezvoltarea celor pe bază de cărbune, autoritățile aprobând 100 GW în noi centrale în 2022 și 2023. În prima jumătate a anului 2024, China a emis autorizații pentru 12 proiecte noi, totalizând 9,1 GW, conform Global Energy Monitor, scrie The Guardian.
Energia solară va acoperi 80% din creşterea producţiei de energie electrică regenerabilă până în 2030, potrivit IEA, care se așteaptă ca acest ritm să accelereze datorită sprijinului politic și scăderii costurilor, încurajând gospodăriie și afacerile să investească în panouri solare pentru a-și reduce facturile de energie.
Energia eoliană va cunoaşte, la rândul său, o accelerare a expansiunii, ce se va dubla în perioada 2024 şi 2030 față de ultimii șase ani. Împreună, energia solară şi eoliană, vor reprezenta 30% din generarea de energie electrică, la începutul următorului deceniu.
„Energiile regenerabile avansează mai rapid decât pot guvernele naționale să stabilească obiective pentru ele. Acest lucru este determinat nu doar de eforturile de reducere a emisiilor sau de creșterea securității energetice – ci tot mai mult de faptul că energiile regenerabile oferă astăzi cea mai ieftină opțiune pentru a adăuga noi centrale electrice în aproape toate țările din lume”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al IEA.
În perioada 2022-2030, creşterea capacităţilor de energie regenerabilă va fi mai mare decât obiectivele stabilite de guverne cu aproape 25%, conform raportului, însă sub angajamentul liderilor mondiali de a tripla capacitatea energiei regenerabile până la sfârșitul deceniului.
Aproximativ 120 de lideri mondiali s-au angajat să tripleze capacitatea mondială de energie regenerabilă până în 2030 în cadrul discuțiilor climatice COP28 ale ONU de anul trecut din Dubai.
Birol a spus că obiectivul este „pe deplin posibil” și a adăugat că guvernele din toată lumea ar putea lua măsuri pentru a accelera ritmul la care energia regenerabilă devine operațională. În primul rând, liderii globali trebuie să recunoască „importanța critică a construirii rețelelor electrice” pentru a accelera conectarea noilor proiecte de energie regenerabilă, a spus el. IEA a constatat că cel puțin 1.650 de gigawați de capacitate regenerabilă se află în stadii avansate de dezvoltare și așteaptă o conexiune la rețea, cu 150GW mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, IEA a îndemnat instituțiile financiare internaționale să ia mai multe măsuri pentru a sprijini energia regenerabilă în economiile emergente și în curs de dezvoltare, precum țările din Africa, care continuă să rămână în urma țărilor dezvoltate.