Cererea globală de petrol ar putea atinge nivelul de vârf după 2030, preconizează TotalEnergies 

Redacția Digi Economic Data publicării:
petrol
sursa: shutterstock.com/

Gigantul francez TotalEnergies preconizează că cererea globală de petrol va atinge nivelul de vârf după 2030, pe fondul creșterii populației, al investițiilor lente în rețelele electrice și vânzărilor reduse de vehicule verzi la nivel mondial. 

„Aproximativ 4,5 miliarde de oameni au astăzi acces insuficient la energie în așa-numitul 'sud global'... Dacă adăugăm creșterea estimată a populației până în 2050, ar trebui să majorăm producția actuală de energie de patru ori pentru a-i scoate din sărăcia energetică”, a declarat directorul de Sustenabilitate și Strategie, Aurelien Hamelle, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.  

Raportul anual al companiei a prezentat trei scenarii: tendințe actuale, un scenariu moderat ambițios și un scenariu aliniat la Acordul de la Paris.

În scenariul actual, lumea e pe cale să consume 90 de milioane de barili de petrol pe zi în 2050, iar cererea va atinge un vârf după 2035. În scenariul moderat ambițios, cererea de petrol ar atinge un vârf imediat după 2030 și ar scădea la 70 de milioane de barili pe zi în 2050. În cea de-a treia ipoteză, aliniată cu obiectivele climatice asumate prin Acordul de la Paris, este nevoie ca cererea de petrol să atingă un vârf înainte de 2030, pentru o scădere a consumului la 44 de milioane de barili pe zi în 2050.

„Vedem clar că Statele Unite vor conduce ritmul tranziției energetice globale, dar China joacă un rol accelerant”, a spus Hamelle.

Într-un raport recent publicat de Agenţia Internaţională a Energiei se arată că cererea pentru combustibilii fosili urmează să atingă nivelul de vârf până la finalul deceniului, iar excedentul de petrol şi gaze ar putea duce la investiţii în energie verde. Cu toate acestea, organizaţia a atras atenţia asupra nivelului sporit de incertitudini, în urma conflictelor din jurul zonelor producătoare de petrol şi gaze - Orientul Mijlociu şi Rusia. Ponderea combustibililor fosili în mixul energetic global este estimat la 75% în 2030, faţă de un nivel de 80% în prezent, în condițiile în care Agenţia Internaţională a Energiei previziona că ponderea combustibililor fosili în mixul energetic global va fi de 73% în 2030.