Centrele de date pun presiune pe sistemul energetic din Irlanda. Ce spune ministrul Mediului

Redacția Digi Economic Data publicării:
inteligenta artificiala sistem ai
sursa: shutterstock.com/

Cererea globală de energie electrică pentru centrele de date este așteptată să se dubleze până în 2026, fapt ce a dus la îngrijorări privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și atingerea obiectivelor de neutralitate climatică. Companiile de tehnologie trebuie să fie atente la acest aspect, a avertizat ministrul irlandez al mediului, mai ales pentru că presiunea asupra sistemelor naționale de energie crește.

Eamon Ryan, ministrul Mediului, Climei și Comunicațiilor, a declarat că a avut întâlniri „cu toate marile companii [tehnologice] recent”, pe tema presiunii centrelor de date care folosesc și furnizează inteligență artificială generativă asupra sistemelor naționale de energie. 

Irlanda găzduiește peste 80 de centre de date, majoritatea în jurul Dublinului, atrase în parte de accesul la cabluri de fibră optică către SUA și Europa, precum și de clima răcoroasă și apa curată.

Însă, țara a fost nevoită să impună o interdicție asupra noilor construcții în zona metropolitană a Dublinului în 2021 din cauza constrângerilor legate de energie. În 2023, mai mult de o cincime din electricitatea țării a fost consumată de centrele de date – mai mult decât întreaga electricitate utilizată de locuințele din toate orașele și satele sale la un loc.

Într-un interviu acordat Financial Times, Ryan a spus că Irlanda dorește să „faciliteze activitatea centrelor de date și să se asigure că o poate face într-un mod care să funcționeze pentru companii. Dar trebuie, de asemenea, să funcționeze în limitele climatice pe care ni le-am asumat și trebuie să funcționeze în cadrul rețelei, care să poată asigura o alimentare sigură cu energie.”

El a adăugat: „Este o provocare din punct de vedere tehnic. Este o provocare economică, dar nu cred că vreun sector poate evita provocarea climatică cu care ne confruntăm cu toții.”

Amazon Web Services, care are operațiuni semnificative în Irlanda, a anunțat săptămâna trecută că va investi 8 miliarde de lire sterline în următorii cinci ani pentru construcția de centre de date în Marea Britanie și de noi proiecte în Europa.

Comisia pentru Reglementarea Utilităților din Irlanda urmează să publice un raport în octombrie, stabilind politica viitoare a țării pentru interconexiunile mari de energie.

Ryan a spus că proprietarii de centre de date ar trebui să investească în producția de energie regenerabilă și baterii de stocare.