Cele mai mari bănci din lume îşi unesc forţele pentru a susţine dezvoltarea energiei nucleare. „Va schimba regulile jocului”

G.C. Data publicării:
energie nucleara
sursa: shutterstock.com/

Paisprezece dintre cele mai mari bănci şi instituţii financiare din lume s-au angajat să sprijine dezvoltarea energiei nucleare. Bănci precum Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citi, Morgan Stanley şi Goldman Sachs vor susţine obiectivele stabilite anul trecut în cadrul negocierilor COP28 privind schimbările climatice, care vizează triplarea capacităţii mondiale producere a energiei nucleare până în 2050.

Sprijinul va fi prezentat într-un eveniment programat pentru luni, în prezenţa consilierului Casei Albe pentru politici climatice, John Podesta, conform Financial Times.

Deși nu au detaliat exact ce măsuri vor lua, experții în energie nucleară au afirmat că această declarație publică de sprijin este o recunoaștere mult așteptată că sectorul joacă un rol critic în tranziția către energie cu emisii reduse de carbon.

Dificultatea și costurile ridicate ale finanțării proiectelor nucleare au reprezentat un obstacol pentru noile centrale și au contribuit la o încetinire dramatică în țările occidentale, de la valul de reactoare construit în anii 1970 și 1980.

„Acest eveniment va schimba regulile jocului”, a declarat pentru Financial Times George Borovas, şeful departamentului nuclear al firmei de avocatură Hunton Andrews Kurth şi membru al consiliului de administraţie al World Nuclear Association.

Borovas a subliniat că, până acum, băncilor le-a fost dificil din punct de vedere politic să sprijine noi proiecte nucleare, care necesitau adesea aprobarea conducerii superioare. 

„La nivelul conducerii, băncilor le era greu să înţeleagă dinamica din domeniul energiei nucleare, considerând acest tip de energie foarte complexă şi controversată”, a explicat el. Totodată, a adăugat că sprijinul băncilor ar ajuta la normalizarea energiei nucleare ca „parte a soluţiei pentru schimbările climatice”, nu doar ca „un rău necesar”.

Băncile ar putea sprijini noile centrale nucleare prin creşterea creditării directe şi a finanţării proiectelor pentru companiile nucleare, organizând vânzări de obligaţiuni sau facilitând accesul companiilor la fonduri private de investiţii sau de credit.

Instituțiile financiare au avut mult timp păreri diferite privind energia nucleară, din cauza complexității finanțării proiectelor și a riscului ridicat, dar și din cauza semnelor de întrebare ridicate de conformitatea acestora cu standardele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG). Banca Mondială și alte instituții multilaterale nu oferă finanțare pentru proiectele nucleare.

BNP Paribas a declarat pentru Financial Times că nu există „niciun scenariu” în care lumea ar putea atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 fără energie nucleară, citând Grupul interguvernamental privind schimbările climatice al ONU. Barclays a subliniat că participă la acest demers deoarece energia nucleară ar putea oferi o soluţie la energia eoliană şi solară, care depinde de condițiile meteo.

Cele mai recente centrale nucleare din lume au fost construite în Asia și Orientul Mijlociu, coordonate de China. Însă guvernele din țările dezvoltate au început să argumenteze că energia nucleară poate fi o soluție pentru angajamentele lor de mediu și climă, iar SUA, Marea Britanie, Japonia, Suedia și Emiratele Arabe Unite se numără printre cele care au semnat angajamentul COP28 de a tripla capacitatea.

Energia nucleară a început, de asemenea, să câștige sprijin din partea marilor companii de tehnologie, văzută ca o soluție cu emisii scăzute de carbon pentru alimentarea centrelor de date. Vineri, Microsoft a anunțat un acord pe 20 de ani cu Constellation Energy pentru a reporni un reactor nuclear de 835 MW la Three Mile Island din Pennsylvania. Larry Ellison, co-fondatorul și directorul tehnologic al Oracle, a declarat în această lună că grupul proiectează un centru de date imens cu „permise pentru trei... reactoare nucleare modulare mici.”

„De îndată ce vezi acele companii din domeniul tehnologic că își susțin declarațiile prin investiții în energie nucleară, prin contracte, atunci acest proces începe cu adevărat,” a spus James Schaefer, bancher de investiții la Guggenheim Securities.

„Discutăm cu ele. Dacă întrebi ce fac băncile, ele conectează clienții și investitorii cu producătorii și proprietarii acestei tehnologii. Wall Street va conecta punctele,” a adăugat el, spunând că „acesta este momentul chiar înainte de zorii finanțării unei noi generații de centrale nucleare.”

Cu toate acestea, subiectul rămâne sensibil în interiorul băncilor. Înainte de eveniment, băncile participante au trimis angajamente neobligatorii privind energia nucleară partenerilor din sectorul privat, potrivit unei persoane familiarizate cu situația. Totuși, mai multe bănci au refuzat să comenteze înainte de eveniment, subliniind această sensibilitate, chiar dacă opinia publică privind energia nucleară în SUA și Europa a devenit mai favorabilă.

Celelalte instituții financiare care și-au exprimat sprijinul pentru energia nucleară sunt: Abu Dhabi Commercial Bank, Ares Management, Brookfield, Crédit Agricole CIB, Guggenheim Securities, Rothschild & Co., Segra Capital Management și Société Générale.