Cehia renunță la țițeiul rusesc din 2025. Germania sprijină decizia guvernului din Praga prin extinderea reţelei de conducte petroliere
Cehia va înceta să mai utilizeze țiței rusesc din a doua jumătate a anului următor, pe măsură ce compania petrolieră de stat MERO va finaliza lucrările de creştere a capacităţii conductei Transalpine Pipeline (TAL), potrivit unui comunicat al Ministerului Industriei și Comerțului din Republica Cehă.
Anul trecut, MERO şi compania care operează conducta Transalpine Pipeline (TAL) au semnat un acord pentru creşterea capacităţii de transport a conductei TAL cu până la patru milioane de tone de ţiţei. Această înțelegere permite Cehiei să înlocuiască petrolul rusesc care este livrat prin conducta Drujba, principala sa magistrală de aprovizionare cu ţiţei de peste șase decenii.
Oleoductul TAL începe în Italia şi se termină în Germania de unde se conectează cu conducta IKL care începe în Germania şi se termină în Cehia. După finalizarea lucrărilor de modernizare, conducta TAL îşi va dubla capacităţile rezervate Cehiei până la opt milioane de tone de ţiţei pe an, o cantitate suficientă pentru a acoperi necesarul celor două rafinării din țară, amplasate la Litvinov şi Kralupy.
„Datorită extinderii capacității conductei TAL, nu vom mai depinde de petrolul rusesc. În prima jumătate a anului 2025 vom fi complet aprovizionați cu țiței pe ruta de vest prin conductele IKL și TAL”, a declarat premierul ceh, Petr Fiala.
Cehia, ţară cu o populaţie de 10,9 milioane, are nevoie de aproximativ 7,4 milioane de tone de petrol anual, din care mai mult de jumătate ajung prin conducta Drujba, care porneşte din Rusia iar restul vin de la oleoductul TAL din Germania.