Care este motivul „rupturii” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani 

G.C. Data publicării: Data actualizării:
preț gaze
sursa: shutterstock.com/

Factorul declanşator care a pus capăt unei relaţii de peste 50 de ani între gigantul energetic rus Gazprom și OMV la începutul acestei luni a fost decizia grupului austriac de a pune sub sechestru gazele ruseşti sub formă de plată, pentru acoperirea sumelor datorate, în urma unei decizii emise de un tribunal de arbitraj, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

OMV a fost printre puținii cumpărători de gaze rusești rămași în Europa, după ce Gazprom și-a pierdut aproape toți clienții de pe continent în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în 2022. Înainte de război, Rusia era cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Europa.  

La data de 13 noiembrie, OMV a anunţat că a obţinut câștig de cauză într-un dosar de arbitraj împotriva Gazprom. Un tribunal german a cerut Gazprom să plătească 230 milioane de euro către OMV, pentru nereguli în livrările de gaze. Trei zile mai târziu, Gazprom a suspendat livrările de gaze către OMV.

Sursele citate de Reuters susţin că OMV a pus sub sechestru livrări de gaze pentru luna octombrie cu o valoare de 230 milioane de euro. A fost pentru prima dată când un client din Uniunea Europeană nu a plătit pentru gazele Gazprom, a precizat o sursă apropiată gigantului rusesc.

O sursă din apropierea OMV a dezvăluit că grupul austriac a decis să pună sub sechestru gazele livrate de Gazprom în luna octombrie, în locul sumei acordate de tribunalul de arbitraj, deoarece a considerat că aceasta este ultima şansă pentru a-şi recupera banii, în eventualitatea în care Ucraina nu va mai permite tranzitul gazelor naturale ruseşti pe teritoriul său începând din ianuarie. Gazprom consideră punerea sub sechestru a gazelor drept neplată şi, în consecinţă, a oprit livrările, a precizat sursa din apropierea Gazprom.

OMV cumpăra gaze sovietice și rusești din 1968, iar evenimentele semnalează că firma austriacă caută modalități de a renunța complet la achizițiile de gaze rusești, în ciuda contractelor sale cu Gazprom care sunt valabile până în 2040, au declarat patru din cele cinci surse apropiate operațiunilor Gazprom și OMV.  

Oprirea livrărilor de săptămâna trecută oferă OMV ocazia de a susține că Gazprom a încălcat contractele, a spus una dintre surse.  

Gazprom a refuzat să comenteze viitoarele relații cu OMV. O purtătoare de cuvânt a OMV a confirmat că livrările Gazprom au fost oprite și că nu se așteaptă ca situația să se schimbe.  

Influență de lungă durată

Oprirea bruscă a relaţiei dintre Gazprom şi OMV i-a luat prin surprindere pe mulţi observatori şi este o lovitură asupra îndelungatei influenţe politice şi economice a Gazprom în Europa Centrală. 

Austria a fost unul din cei mai loiali clienţi ai Gazprom, fiind aproape în întregime dependentă de gazele ruseşti chiar dacă alte state UE au făcut trecerea la importurile din Norvegia, SUA şi Qatar.

Contractele OMV cu Gazprom includ o clauză de tip „take-or-pay,” care stipulează că firma trebuie să plătească pentru gazul livrat chiar dacă nu îl consumă.  

O sursă citată de Reuters susţine că depozitele mari de gaze din Austria i-au conferit grupului Gazprom o poziţie puternică în Europa în ultimele două decenii. Sursa a adăugat că Austria a economist miliarde de euro de pe urma gazelor ruseşti ieftine, după izbucnirea războiului din Ucraina.

Austria a primit gaze ruseşti la un preţ cuprins între 300 şi 400 de dolari per 1.000 de metri cubi, în condiţiile în care pe piaţa spot preţurile erau de peste 1.000 de dolari per 1.000 de metri cubi în anul 2022, au dezvăluit sursele.

CEO-ul OMV, Alfred Stern, a declarat că prețurile Gazprom erau aliniate cu prețurile pieței.  

Reducerea dependenței

Stern plănuia să reducă dependența OMV de gazele rusești de când a preluat conducerea în 2021, a spus una dintre surse.  

Pe lângă acțiunea legată de livrările neregulate din Germania, OMV a lansat mai multe alte cazuri de arbitraj împotriva Gazprom, după ce Moscova a confiscat participația sa în câmpul de gaze Yuzhno Russkoye din Siberia, OMV înregistrând pierderi de 2,46 miliarde de euro.  

Austria, al cărei Guvern deține 31,5% din OMV, este oficial neutră din punct de vedere politic, dar sprijină sancțiunile împotriva Rusiei.  

Cancelarul Karl Nehammer a fost primul lider occidental care l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin după debutul războiului din Ucraina.

Pe 13 noiembrie, când Gazprom a oprit livrările de gaze către OMV, Nehammer a acuzat Moscova că folosește energia ca pe o armă.  

Ministrul Energiei din Austria, Leonore Gewessler, a declarat că revine companiei OMV să decidă dacă va ieși din contractele cu Gazprom.

„Sarcina mea, și a Guvernului federal, este să creăm cadrul pentru a face posibilă această ieșire”, a spus oficialul.