UPDATE Ministrul Burduja: Recomandăm utilizarea mașinilor de spălat în afara intervalului 18:00 - 22:00

Adam Gheorghe Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Sebastian burduja
Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Foto: Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja afirmă că, în contextul caniculei, populația este cea care poate ajuta sistemul energetic național ajustându-și temperatura la aerul condiționat și pornind mașina de spălat în intervale orare precise. Subliniază că alte state își premiază consumatorii pentru asemenea comportament, dar că România nu poate.

UPDATE: Ministerul Energiei a emis un comunicat de presă despre urgențele energetice ale țării din cauza caniculei.

Știrea inițială:

"E un subiect sensibil. De ce? Pentru că într-o altă epocă, românilor li s-au restrâns aceste drepturi pe care într-o ţară civilizată ar trebui să le ai. Ar trebui să ai dreptul să-ţi aprinzi lumina, să pui maşina de spălat rufe când doreşti. E adevărat, din perspectiva Sistemului Energetic Naţional, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească maşină spălat rufe sau de spălat vase sau alţi consumatori în acest vârf de seară, deci între ora 18:00 şi ora 21:00. Ar putea face acest lucru", a spus ministrul, luni, la o conferinţă de presă, întrebat dacă are recomandări pentru consumatori.

El a mai îndemnat cetățenii ca aparatele de aer condiționat să fie setate la cel mult 26-28 de grade Celsius.

„Știu că mulți dintre voi treceți printr-o perioadă dificilă, cu zile foarte fierbinți, care generează o stare profundă de disconfort, și vreau să vă asigur că facem tot posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur.”, a declarat Sebastian Burduja.


Sebastian Burduja a subliniat că alte state, "mai avansate decât noi", premiază consumatorul care are un asemenea comportament şi, de exemplu, dacă o persoană alege să pornească maşina de spălat rufe la ora 2:00 după-amiaza, când intră în reţea şi energia solară şi producţia este suficientă, are o factură mai mică la finalul lunii.

"Noi trebuie să ajungem acolo prin digitalizarea sistemului, prin contorizare inteligentă. Noi suntem încă la prima etapă, nu avem contorizare inteligentă în întreaga ţară sau la cât mai multe puncte de consum. Da, am pus problema asta cu colegii mei şi vrem să creăm cadrul prin care măcar acolo unde există contorizare inteligentă să vedem dacă nu cumva putem să stimulăm genul acesta de măsuri, de comportamente din partea consumatorilor, astfel încât de fapt să facem bine şi Sistemului Energetic Naţional", a explicat ministrul.

Ministrul a spus asta în contextul în care Sistemul Energetic Național este turat de caniculă. Vârful de consum de energie electrică de seară depășește apacitatea de producție a țării, iar din import nu se poate lua pentru că și celelalte țări au aceleași probleme. 

Luni, în contextul perioadei deosebit de călduroase, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezidat Comitetul Ministerial pentru Sectorul Energetic. În cadrul întâlnirii au fost analizate mai multe subiecte, precum situaţia actuală din sistemul energetic naţional, impactul condiţiilor meteorologice şi soluţiile necesare, evoluţia consumului şi producţiei pe termen scurt şi mediu.

"Încurajăm cetăţenii să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară (18:00 - 22:00); Recomandăm utilizarea aparatelor electrocasnice mari (maşini de spălat, uscătoare etc.) în afara acestui interval; Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiţionat: setaţi termostatele aparatelor de aer condiţionat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea reţelei", se menţionează în comunicat.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai Ministerului Energiei, Transelectrica - Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), OPCOM, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, Transgaz, principalii producători şi distribuitori.