Budapesta rămâne client fidel Moscovei. Ungaria nu va renunța la livrările de gaze naturale din Rusia

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ungaria rusia gaz
sursa: shutterstock.com/

Ungaria este mulţumită de cooperarea cu Rusia în ceea ce priveşte livrările de gaze naturale şi nu are de gând să renunțe la această sursă de alimentare, în pofida presiunilor internaționale care apasă pe umerii guvernului din Budapesta.

În timp ce ţările din Europa Occidentală au făcut eforturi serioase pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti, după invadarea Ucrainei în 2022, Ungaria îşi acoperă necesarul din Rusia. În total, ungurii primesc o cantitate de 4,5 miliarde de gaze naturale pe an de la ruși, conform unui acord pe 15 ani semnat în 2021, relatează Reuters.

„Obţinerea gazelor de care Ungaria era nevoie este o chestiune fizică şi nu una politică sau ideologică”, a precizat ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.

Gazele naturale ruseşti ajung în Ungaria datorită conductei Turkstream, care permite Moscovei să ocolească Ucraina prin sudul Europei. Ungaria este singura ţară membră a Uniunii Europene și a NATO care a menţinut legături prietenoase cu Rusia după invazia din 2022.

Miercuri, într-un articol prezentat pe larg de DigiEconomic, grupul energetic MVM, controlat de statul ungar, a preluat o participaţie de 5% din zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan, unul dintre cele mai mari din lume. Preluarea unei participaţii la acest zăcământ de gaze conferă Ungariei sentimentul de protecţie faţă de fluctuaţiile tot mai mari ale preţurilor la energie.