BEI sprijină modernizarea rețelei electrice din România. Finanțarea se ridică la 200 de milioane de euro

Redacția Digi Economic Data publicării:
romania retea energie electrica electricitate
sursa: shutterstock.com/

România a primit aprobarea pentru o finanţare în valoare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI), bani care vor fi utilizaţi pentru modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, relatează Agerpres.

Valoarea investiţiei este de 629 de milioane de euro, din care Banca Europeană de Investiţii finanţează 200 de milioane de euro, restul de 295 de milioane de euro din fonduri europene, iar 134 de milioane vor fi din surse proprii.

„În drumul său spre independenţa energetică, România are o nevoie uriaşă de investiţii în reţelele de energie electrică, motiv pentru care, din calitatea mea de membru în Boardul Directorilor al Băncii Europene de Investiţii, sunt bucuros să anunţ că am aprobat la BEI o finanţare în valoare de 200 de milioane de euro pentru ţara noastră, România mai face astfel un pas către a-şi atinge scopul de a avea o reţea de energie electrică modernă, solidă şi eficientă, pentru a deveni, astfel, o ţară independentă energetic şi un factor de stabilitate în regiune", a declarat, în comunicatul citat, Mihai Precup, membru în Consiliul de Administraţie al BEI.

Scopul-cheie al investiţiei îl reprezintă extinderea conexiunilor din surse regenerabile la reţele şi îmbunătăţirea interconexiunii dintre reţelele de transport şi distribuţie din România, Bulgaria şi Ungaria. Totodată, prin această finanțare se urmărește consolidarea, renovarea și extinderea rețelei de distribuţie a energiei electrice din România.