UPDATE Reactorul 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă e oprit. "Se execută lucrări de mentenanță"
Reactorul al Centralei Nucleare Cernavodă a ieșit din funcțiune treptat azi, începând cu ora 08.00, Sistemul Energetic Național pierzând astfel 700 MWh producție. Surse ne spun că e vorba de o lucrare de mentenanță la un reactor. Inițial s-a crezut că ar fi vorba de o avarie, având în vedere că Reactorul 1 merge la doar 50% din capacitate. Sursele noastre spun că se lucrează la Unitatea 1.
UPDATE 6 martie 2024: Lucrările de reparații la U1 au fost finalizate, reactorul este din nou funcțional la capacitate. Nuclearelectrica funcționează în prezent în banda ei normala, 1.360 - 1400 MWh
Pe datele Transelectrica, nu apare vreo distorsiune seminficativă a SEN, dat fiind faptul că Hidroelectrica poate acoperi curba de sarcină și, în plus, vântul a pus în mișcare moriștile de vânt, producția de energie eoliană fiind, la această oră, de peste 1.000 MW.
Suntem, într-adevăr, net importatori, însă importul este la niveluri reduse, până în 500 MWh. Cărbunele rămâne la o producție istoric redusă – 600 MW și se întrevăd vremuri tulburi pentur Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Valea Jiului, confruntate cu prețuri mici de piață ale electricității, costuri mari și ecotaxe împovărătoare.
În ceea ce privește Centrala Cernavodă, este de precizat că, în 2026, Unitatea 1 va fi oprită pentru retehnologizare, process care va dura până în 2029 și va costa 1,8 miliarde euro. De asemenea, Nuclearelectrica a început procesul de construcție a reactoarelor 3 și 4, un total de 1.400 MW, care ar urma să fie puse în funcțiune în 2029, respective 2031, după investiții de 9 miliarde euro.
Ele vor fi construite tot pe tehnologie canadiană CANDU, cu asistență tehnică americană și franceză, iar engineering-ul urmând să fie asigurat de italieni, un memorandum de înțelegere fiind semnat, luna trecută la Roma între Nuclearelectrica, SACE și Ansaldo.