Alro, condusă de tatăl ministrului Burduja și deținută de ruși, își face termocentrală la Ișalnița cu bani europeni

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Sebastian burduja
Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Foto: Facebook

Asocierea Complexul Energetic Oltenia (CEO) – Alro Slatina ce poartă numele CGT Power Ișalnița a scos la licitație contractul de construcție a termocentralei Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW, un cost de 560 de milioane de euro și un termen de executare de 30 de luni. Centrala este făcută pentru marele consumator de curent Alro Slatina, important fabricant de aluminiu la nivel european, deținut de un miliardar rus. Parte din bani vin de la UE prin Ministerul Energiei, sub ̶semnătura [subalternilor] ministrului Sebastian Burduja, al cărui tată este acum în conducerea Alro.

Jumătate din bani, respectiv 230 milioane euro vin de la UE, prin Ministerul Energiei, sursa fiind Fondul pentru Modernizare. Pentru restul, se va apela la bănci. În asocierea CGT Power Ișalnița, CEO deține 60% din acțiuni, iar Alro deține 40%.

Alro Slatina este deținută de Vimetco, companie a miliardarului rus Vitali Machitski, dar nu este supusă sancțiunilor europene. Tatăl ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care a [semnat - negat de ministru ulterior publicării articolului] delegat subalternilor semnătura pentru resursa europeană dedicată acestui proiect, Marinel Burduja, este din 2019 membru în Consiliul de Administrație al companie Alro. Contactat să comenteze această situație, ministrul nu a răspuns.

Centrala ar urma să înlocuiască două blocuri energetice pe lignit de 315 MW fiecare, ultimul dintre acestea fiind oprit complet la începutul anului și intrat în rezervă tehnică.

Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026, dar este imposibil de realizat acest lucru, în condițiile în care nu avem nici măcar atribuit contractul. Va înlocui unitățile 7 și 8.

ALRO Slatina – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW.

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei.

Realizarea noilor proiecte ale CEO este întârziată cu cel puțin doi ani. Ișalnița este unul din marile proiecte de construcție de grupuri energetice noi pe gaze care sunt în diverse stadii de execuție. Cel mai avansat este termocentrala Iernut, a Romgaz, care va fi finalizată până la sfârșitul anului, după ce oricum are întârziere de peste trei ani. Cel mai mare proiect este însă termocentrala Mintia, unde un grup irakian, Mass Group, investește 1,4 miliarde euro pentru a ridica cea mai mare unitate energetică pe gaze din UE și cel mai mare consumator individual de gaze din România – 1.700 MW capacitate instalată. 

Drept la replică, ministrul Energiei, Sebastian Burduja

Referitor la articolul apărut în data de 03.06.2024, cu titlul “Alro, condusă de tatăl ministrului Stelian Burduja și deținută de ruși, își face termocentrală la Ișalnița cu bani europeni”, autor: Sorin Andone, dorim să clarificăm situația și să dezmințim informațiile eronate prezentate:

În ceea ce privește informația privitoare la semnarea de către mine a oricăror documente privitoare la ALRO sau proiectele aferente, este o informație complet falsă. De la preluarea mandatului, inclusiv în cadrul audierilor din Parlamentul României, am avut în vedere acestă situație, de aceea tot ce a avut legătură cu acest contract cu Asocierea Complexul Energetic Oltenia (CEO) – ALRO Slatina, ce poartă numele CGT Power, precum și orice alte documente privitoare la ALRO, a fost realizat de colegii mei din Minister. De fiecare dată am delegat atribuțiile mele pentru toate aceste spețe, în conformitate cu legea. Așa am considerat că este corect, fără să existe posibilitatea unor percepții privitoare la un eventual conflict de interese.

Tatăl meu, Marinel Burduja, este din anul 2019 membru în Consiliul de Administrație al companiei Alro, cu patru ani înainte să fiu numit ministru al energiei. El a fost selectat la acel moment de către ALRO, pe baza experienței în domeniul bancar, în unele dintre cele mai importante bănci multinaționale din România. În acționariatul ALRO există și capital românesc, prin Fondul Proprietatea, fiind vorba de unul dintre cei mai importanți producători de aluminiu din Europa.” – declarația Ministrului Energiei, Sebastian Burduja

Contextul Proiectului și Selecția Investitorilor

Planul de restructurare, notificat Comisiei Europene în decembrie 2020 și revizuit în iulie 2021, includea măsuri concrete pentru atragerea de investitori, printre care împlementarea a 8 parcuri fotovoltaice și a 2 centrale în ciclu combinat (CCGT Turceni 475 MW și CCGT Ișalnița 850 MW). Pentru realizarea acestor obiective, CE Oltenia a organizat o procedură transparentă și competitivă de licitație, anunțată public în data de 25.10.2021, prin intermediul publicațiilor Ziarul Financiar și Financial Intelligence.