AIEA: Iranul își sporește capacitățile nucleare. Lipsa de transparență a Teheranului stârnește îngrijorări

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
iran energie nucleara
sursa: profimediaimages.ro/

Iranul continuă să-şi dezvolte capacităţile nucleare, transmite Agenţia Internaţională pentru Energie Nucleară (AIEA), la o săptămână după ce consiliul guvernatorilor instituției a adoptat o rezoluţie prin care critică lipsa de cooperare cu Teheranul, potrivit Agerpres.

Iranul continuă procesul de îmbogăţire a uraniului la centralele Natanz şi Fordow, susține AIEA într-un raport.

"Iranul trebuie să coopereze cu AIEA fără întârziere”, transmit oficialii agenției.

În consecință, Departamentul de Stat american avertizează că Washingtonul va răspunde la orice escaladare a programului nuclear iranian.

Rezoluţia, pe care Teheranul a calificat-o drept "pripită şi imprudentă", survine pe fondul unui impas legat de escaladarea activităţilor nucleare ale Iranului, în timp ce puterile occidentale exprimă temeri că Teheranul caută să dezvolte o armă nucleară, lucru pe care Iranul îl neagă. Moţiunea prezentată de Marea Britanie, Franţa şi Germania în cadrul reuniunii Consiliului AIEA, dar căreia i s-au opus China şi Rusia, este prima de acest gen din noiembrie 2022.

Deşi de natură simbolică în acest stadiu, moţiunea de cenzură are ca scop creşterea presiunii diplomatice asupra Iranului, cu posibilitatea de a sesiza Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Iranul neagă interesul pentru producția de arme nucleare, deși are stocuri consistente de uraniu îmbogățit

În trecut, rezoluţii similare au incitat Teheranul să riposteze prin eliminarea camerelor de supraveghere şi a altor echipamente la facilităţile sale nucleare şi să-şi intensifice activităţile de îmbogăţire a uraniului.

Potrivit AIEA, Iranul este singurul stat fără arme nucleare, dar care a îmbogăţit uraniu până la un nivel ridicat de 60%, foarte aproape de calitatea militară, în timp ce continuă să acumuleze importante stocuri de uraniu.

AIEA a declarat că Teheranul şi-a accelerat în mod considerabil programul nuclear şi că ar dispune de acum de suficient material pentru fabricarea mai multor bombe atomice.

Republica Islamică s-a derobat treptat de angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul acordului nuclear încheiat cu puterile mondiale în 2015. Acest acord istoric a permis Iranului să scape de o parte din sancţiunile occidentale în schimbul limitării programului său nuclear, dar care a devenit nefuncţional după retragerea unilaterală a SUA sub preşedinţia lui Donald Trump în 2018.