AIE: Piețele înregistrează surplus de petrol datorită afluxului de energie regenerabilă

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
surplus petrol
sursa: gettyimages.com/

Pieţele petroliere vor termina cu surplus până la sfârșitul deceniului, deoarece la nivel mondial, sursele de energie regenerabilă susțin eficient activitatea industrială astfel că renunţarea la combustibilii fosili devine doar o chestiune de timp.

Până în 2029, consumul mondial de petrol va încetini, în timp ce producţia de ţiţei va continua să crească. Acest trend vine pe fondul majorării vânzărilor de vehicule electrice (EV) şi a diversificării surselor energetice.

"După redresarea post-pandemie, tranziţia spre energia verde avansează, iar creşterea cererii de petrol pe plan global încetineşte. Majorarea ofertei ar putea afecta preţurile până la finalul deceniului", susține Fatih Birol, directorul general al Agenției Internaționale a Energiei (AIE).

Consumul mondial de petrol va continua să crească în următorii ani, pe fondul dezvoltării economiilor emergente, însă în cazul țărilor dezvoltate, tendinţa se va menține descendentă, relatează Bloomberg.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona distribuția de petrol din stocurile de rezervă.