AEI: După 1 aprilie, energia electrică va fi cu până la 120% mai scumpă decât înaintea plafonării. Răspunsul ministerului
Jumătate din populația României va plăti prețuri duble la energie electrică, iar 40% din consumatori vor achita prețuri cu circa 75% mai mari decât în prezent de la 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea prețurilor, dacă autoritățile nu iau nicio măsură până atunci.
Prețul energiei electrice după plafonare va fi cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI).
În prezent prețurile energiei electrice efectiv achitate în medie de către consumatorii casnici sunt:
- 0,6740 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care în ultimele 2 luni au ales să-și schimbe furnizorul și consumă până în 100 kWh/lună;
- 0,68 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă până în 100 kWh/lună;
- 0,80 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă între 100-255 kWh/lună;
- cca. 1,28 Lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă peste 255 kWh/lună.
Cel mai probabil aceste prețuri nu se vor modifica până la 31 martie 2025, când expiră schema de plafonare a facturilor.
În prezent există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE pentru perioada de după plafonare, cu mai multe variante de preț care variază între 1,30 și 1,43 lei/kWh cu TVA inclus.
Prețul ofertat pentru perioada post-plafonare este cu 100 – 120% mai mare decât prețul de dinainte de plafonare.
Față de prețul actual, tarifele vor fi:
- cu 1,5 – 11% mai mari pentru utilizatorii cu un consum mai mare de 255 kWh/lună;
- cu 62 – 78% mai mari pentru românii cu un consum între 100 – 255 kWh/lună;
- cu 90 – 110% mai mari decât prețul actual al consumatorilor cu un consum de până în 100 kWh/lună.
În categoria de consum de sub 100 kWh pe lună sunt majoritatea consumatorilor (gospodăriilor) din România, adică aproximativ 5 milioane, din totalul de 9 milioane.
Scăderea prețurilor se va întâmpla doar prin concurență, reducerea fiscalității sau/și reducerea costurilor unitare, mai spun specialiștii AEI. „Putem să observăm că în prezent în afară de Ministerul Energiei care se preocupă de acest subiect și modul în care populația să nu fie afectată de creșterile de preț după data de 1 aprilie 2025, dar care au puține atribuții legale să schimbe efectiv lucrurile, instituțiile care au efectiv competențe și capacități să influențeze în mod real cauzele care determină prețuri mari la energie și gaze nu au nici o preocupare pentru acest subiect (aceeași atitudine ca în anul 2020, la precedenta liberalizare a pieței)”, arată analiza asociației.
În principal ANRE, Consiliul Concurenței și ANPC sunt instituțiile care trebuie să contribuie la creșterea concurenței în piață, pentru a se evita situația în care, peste 6 luni, jumătate din populația României să plătească prețuri duble la energie electrică și circa 40% vor achita prețuri cu circa 75% mai mari decât în prezent, mai spune AEI.
Ce spune ministerul Energiei
Într-un punct de vedere transmis DigiEconomic, reprezentanții Ministerului Energiei afirmă că există posibilitatea ca, pentru consumatorii casnici, din primele două tranșe de consum (cei care achită prețuri de maximum 0.68 lei/Kwh sau 0,80 lei/Kwh), aceste valori să crească după perioada post plafonare. De asemenea, în funcție de evoluția pieței, prețurile pentru agenții economici și pentru consumatorii cu consumuri de peste 260Kwh/lună se vor menține la valori apropiate de cele plafonate.
Răspunsul ministerului:
„Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale a fost stabilită de Guvernul României în contextul crizei energetice ce a început odată cu restrângerea efectelor pandemiei de Covid-19 și declanșarea războiului din Ucraina, având în vedere situația determinată de creșterea prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale la nivel internațional și efectele provocate de aceste creșteri. Măsura plafonării este una cu caracter temporar și a fost luată astfel încât prețurile la energie electrică și gaze naturale plătite de către clienții finali să nu afecteze competitivitatea economică și să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică.
În contextul acestei măsuri, statul și-a asumat compensarea diferenței de preț dintre prețurile reale, din piață și cele plafonate, stabilite prin acte normative. Pentru consumatorii casnici, valorile plafonate au fost stabilite diferențiat, în funcție de tranșele de consum.
În contextul renunțării la prețurile plafonate, care, conform O.U.G. nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, vor fi valabile până la 31 martie 2025, consumatorii va trebui să achite prețurile din piață care, în funcție de evoluție, vor putea fi mai mari sau mai mici decât cele plafonate.
Există posibilitatea ca, pentru consumatorii casnici, din primele două tranșe de consum (cei care achită prețuri de maximum 0.68 lei/Kwh sau 0,80 lei/Kwh), aceste valori să crească după perioada post plafonare, dat fiind că valoarea de plafonare a fost stabilită la un nivel substanțial mai scăzut decât valoarea reală din piață. În funcție de evoluția pieței, prețurile pentru agenții economici și pentru consumatorii cu consumuri de peste 260Kwh/lună se vor menține la valori apropiate de cele plafonate.
În prezent, la nivelul Ministerului Energiei, a fost constituit un grup de lucru interinstituțional în cadrul căruia se analizează măsurile pe care le poate implementa Guvernul în vederea acordării de sprijin post plafonare pentru consumatorii vulnerabili, în conformitate cu prevederile europene.”