Acțiunile companiilor de energie nucleară ating niveluri record. Motivul? Cererea generată de inteligența artificială

Redacția Digi Economic Data publicării:
inteligenta artificiala
sursa: shutterstock.com/

Acțiunile companiilor de energie nucleară au crescut la niveluri record în această săptămână după ce Amazon și Google au semnat acorduri de furnizare de energie, sprijinind eforturile de a implementa primele reactoare modulare mici (SMR) în SUA.

Prețurile acțiunilor dezvoltatorilor de SMR listați în SUA, Oklo Inc și NuScale Power, au crescut cu 99%, respectiv 37%, în ultima săptămână, după ce rivalii X-energy și Kairos Power, doi dezvoltatori privați de SMR, au anunțat acorduri de finanțare. Acțiunile Cameco, Oklo, NuScale, Constellation și BWX Technologies au atins niveluri record în această săptămână, potrivit Financial Times.

Acordurile sprijină implementarea a până la o duzină de reactoare de nouă generație pentru a furniza energie electrică cu emisii reduse de carbon, necesară pentru a alimenta centrele de date de inteligență artificială, mari consumatoare de energie, ale Amazon și Google.

Investitorii au privit anunțurile ca pe o dovadă că dezvoltarea energiei nucleare prinde viteză, după declinul suferit în urma accidentului de la Fukushima din Japonia în 2011.

Proliferarea centrelor de date determină o creștere istorică a cererii de energie electrică în SUA, subminând eforturile de reducere a dependenței de combustibilii fosili și de decarbonizare.

Luna trecută, Constellation a semnat un contract de furnizare de energie pe 20 de ani cu Microsoft, ceea ce va duce la redeschiderea centralei nucleare de la Three Mile Island din Pennsylvania, locul celui mai grav accident nuclear din istoria SUA.

Anul trecut, X-Energy a fost forțată să retragă un acord de 1,8 miliarde de dolari pentru listarea la bursă, din cauza „condițiilor dificile de piață”. La scurt timp, NuScale a anulat planurile de a construi primul reactor mic din SUA. 

Decizia Amazon și Google de a investi în reactoare mici reflectă nevoia lor de a obține energie electrică fiabilă, rentabilă și curată pentru a alimenta un nou val de centre de date de inteligență artificială. În prima jumătate a lui 2024, au fost anunțate noi centre de date cu o capacitate totală de aproape 24GW, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, conform Wood Mackenzie.

„Nu este vorba doar despre înlocuirea generației existente de combustibili fosili, ci despre faptul că trebuie să construim mai mult acum. Acest lucru a creat un adevărat sentiment de urgență”, a spus Mike Laufer, fondatorul și directorul executiv al Kairos Power, care a semnat un acord cu Google în această săptămână pentru a implementa șase sau șapte reactoare mici până în 2035.

Industria beneficiază, de asemenea, de miliarde de dolari în finanțare din partea guvernului SUA, care este îngrijorat se faptul că Rusia și China — care au implementat câteva reactoare mici — ar putea deveni lideri în sectorul nuclear. 

Cu toate acestea, euforia din această săptămână în jurul energiei nucleare, și în special a reactoarelor mici, maschează riscuri semnificative în implementarea unei noi generații de tehnologii care au fost în trecut predispuse la întârzieri și depășiri de costuri, avertizează criticii.

Standardele stricte de reglementare și provocările rămân obstacole, spun dezvoltatorii surselor de energie concurente. „Euforia este puțin exagerată”, a spus Andres Gluski, directorul executiv al AES, cel mai mare dezvoltator de energii regenerabile din sectorul corporativ, care a semnat acorduri de achiziție de energie de 5,8 GW cu Google, Microsoft și Amazon.