A început proiectul care va duce gazele din cel mai mare zăcământ al României către București
Operatorul Sistemului Național de Transport gaze, Transgaz, cere acordul de mediu pentru construcția conductei Siliștea București - Inel Făurei, care pleacă din Buzău, cărând gazele ce vor fi extrase din perimetrul Caragele către zona Capitalei.
Gazoductul va pleca din Cotu Ciorii, comuna C.A. Rosetti, din Buzău, va înconjura Făureiul, în drumul său către București. La Cotu Ciorii se va face joncțiunea cu alt gazoduct, Bentu.
Caragele este cel mai mare zăcământ de uscat al României, având rezerve estimate de 30 de miliarde de metri cubi, adică echivalentul a trei ani de consum al țării. “Perimetrul Caragele. Etapa I: Conductă de transport gaze naturale Bentu, Conducta DN 500 Siliștea, București – Cotu Ciorii, inclusiv alimentarea cu energie electrică pentru gările de lansare/primire godevil, stația de protecție catodică, grupurile de robinete și montare fibră optică senzitivă”, este numele proiectului depus la APM Buzău, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Acum o săptămână, Transgaz a scos la licitație lucrările pentru construcția acestui gazoduct, un contract de 33 de milioane lei, ofertele urmând a se desface în 15 martie, dovadă că Transgaz are toată încrederea că va primi în timp util acordul de mediu.
Termenul de realizare a conductei este de un an de la semnarea contractului cu firma câștigătoare a licitației. Caragele este cel mai așteptat proiect de uscat din domeniul gazelor naturale.
Aici, Romgaz, concesionarul zăcământului , exploatează gaze, la mică adâncime, din 2019. Cantitățile mari se află însă la medie și mare adâncime, până la 5.000 de metri. De doi ani, compania forează aici sonde. Fără a avansa un termen precis de începere, compania a anunțat în 2022 că este într-un proces derulat pe câțiva ani de exploatare comercială a zăcământului.
Dat fiind proiectul Transgaz de tragere a conductei dinspre Caragele spre București , care se va finaliza, conform programului licitației, la anul, este de așteptat ca Romgaz să înceapă extracția de mare capacitate din 2025.
În cadrul proiectului Caragele s-au săpat un număr de circa 50 de sonde cu caracter de explorare din care 28 au înregistrat producţii de hidrocarburi.
Producția realizată în ultimii trei ani din zăcământul Caragele a reprezentat până în 10% din producția totală de gaze naturale, acesta fiind al doilea zăcământ, ca pondere a producţiei, dintre zăcămintele aflate în portofoliul Romgaz. România are o producție anuală de 9 miliarde de metri cubi de gaze, împărțită între Romgaz, Petrom și BSOG, în Marea Neagră. Consumul este de circa 10,5 miliarde metri, an de an existând importuri.