UE adoptă legislația în domeniul inteligenței artificiale. Regulamentul asigură dezvoltarea tehnologiei pentru comunitate
Actul european privind inteligenţa artificială, prima normă de acest fel dinlume, a intrat în vigoare. Noua legislație reglementează utilizarea și stimulează industria europeană în faţa giganţilor digitali, precum Statele Unite sau China.
Noul regulament european în domeniul inteligenței artificiale (AI) prevede utilizarea responsabilă a tehnologiei prin evaluarea factorilor de risc și clasificarea acestora în patru categorii distincte:
- risc minim: majoritatea sistemelor AI de tip filtru spam sau recomandare prezintă această caracteristică. Nu intră sub incidența legii pentru că impactul este minim. Companiile pot adopta individual măsuri concrete.
- risc moderat: aplicațiile de tip chatbot trebuie să dezvălui clienților faptul că interacționează cu un robot. Conținutul realizat cu AI trebuie marcat ca atare de site-urile care utilizează astfel de materiale, pentru a nu induce publicul în eroare.
- risc ridicat: sisteme AI complexe, care pot analiza activitatea utilizatorilor sau firmelor, produc rapoarte explicite. Exemple concrete în acest sens pot fi formularele de analiză pentru credite sau chestionare de recrutare. În acest caz, bazele de date necesită o securizare sporită pentru a nu fi folosite în scopuri ilicite sau pentru spionarea persoanelor în cauză.
- risc extrem: în această categorie intră sistemele autonome, folosite de grupurile infracționale pentru a fura date biometrice, cu scopul de a realiza noi identități și a comite fraude informatice. Totuși, în această categorie pot intra și inofensivele jucării care pot emite comenzi vocale, dacă acestea transmit mesaje inadecvate minorilor.
Noua tehnologie va fi folosită doar pentru a îmbunătăți viața oamenilor și întreprinderilor care sunt dispuse să o integreze în activitatea lor.
„Inteligența artificială are potențialul de a schimba modul în care lucrăm și trăim. Noua tehnologie promite beneficii enorme pentru cetățeni, societate și economia europeană. Abordarea noastră pune oamenii pe primul loc și asigură păstrarea confidențialității. Prin Legea AI, UE a făcut un pas important pentru a se asigura că adoptarea tehnologiei respectă regulile comunității europene”, transmite Comisarul European pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.
Companiile care nu se conformează prevederilor regulamentului riscă amenzi de până la 7% din cifra lor anuală de afaceri globală atunci când încălcările sunt legate de aplicaţii interzise, de până la 3% atunci când sunt legate de alte obligaţii şi de până la 1,5% din cifra de afaceri pentru furnizarea de informaţii incorecte.
Statele UE au termen până la 2 august 2025 să desemneze autoritatea care se va ocupa de aplicarea legislaţiei la nivel naţional, în timp ce la nivel european sarcina va reveni unui nou birou format din cadrul Comisiei Europene.