Trei scriitori reclamă folosirea abuzivă a muncii lor de către un sistem AI: nu respectă drepturile de autor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Inteligenta artificiala
sursa: profimediaimages.ro/

Compania de inteligenţă artificială Anthropic este vizată de un proces colectiv intentat la tribunalul federal din California de trei scriitori care susţin că volumele lor, precum şi alte sute de mii de cărţi, au fost utilizate fără permisiune pentru antrenarea chatbot-ului AI Claude.

Plângerea a fost formulată de scriitorii Andrea Bartz, Charles Graeber şi Kirk Wallace Johnson, care susţin că Anthropic a utilizat versiuni piratate ale cărţilor scrise de ei şi ale altor autori pentru a-l învăţa pe Claude să răspundă la solicitările oamenilor.

„Anthropic a construit o afacere de miliarde prin reproducerea a sute de mii de cărţi fără a respecta drepturile de autor”, susțin scriitorii.

Anthropic a primit finanțare de la Amazon, Google şi fostul miliardar din domeniul criptomonedelor Sam Bankman-Fried. Compania nu este la primul proces intentat. Anul trecut, producătorii muzicali au denunțat utilizarea abuzivă a melodiilor protejate prin drepturi de autor la antrenarea propriului sistem AI, relatează Reuters.