Trei programe cunoscute de AI s-au defectat în același timp. Problemele au fost rezolvate, însă dezvoltatorii nu au oferit explicații

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
inteligenta artificiala sistem ai
sursa: shutterstock.com/

ChatGPT, Claude AI şi Perplexity au înregistrat simultan probleme tehnice marți. Defecțiunile au fost remediate, însă dezvoltatorii celor trei programe de inteligență artificială nu au oferit explicații pentru eroarea din sistem, relatează TechCrunch.

Marţi, platforma ChatGPT a fost indisponibilă în mai multe rânduri pe parcursul zilei. În mod curios, competitorii săi direcți, Perplexity şi Claude AI nu au funcționat.

Inclusiv Gemini, programul AI brevetat de Google, a raportat deconectări bruște de la sistem, chiar dacă per total utilizatorii nu au semnalat probleme majore.

Analiștii nu cred în coincidențe. Este neobișnuit ca trei platforme diferite de inteligență artificială să nu funcționeze în același timp. Una dintre explicații ar fi legată de structura internetului și cum funcționează acesta în raport cu astfel de programe.

O altă teorie susține că ChatGPT, care și-a revenit mai greu, ar fi cauzat avaria celorlalte două programe. Traficul uriaș redirecționat către Perplexity şi Claude AI într-un interval scurt de timp ar fi supraîncărcat rețeaua, astfel că și acestea au picat.

Cert este că problemele de funcţionare întâmpinate marţi s-au remediat, însă cei trei producători nu au oferit un punct de vedere oficial referitor la cauza întreruperii programelor.