Tik Tok, acuzată de România că amenință siguranța națională. Din 17 februarie, instituțiile sunt obligate să controleze online-ul
Pavel Popescu, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a declarat la Interviurile Digi24.ro, că România este ținta unui război hibrid al Rusiei. Popescu spune că sunt în medie 35.000 de atacuri cibernetice zilnic asupra țării noastre și că aplicația chinezească Tik Tok este „o problemă de siguranță națională”. Între altele, oficialul ANCOM a zis că din 17 februarie 2024, instituțiile statului sunt obligate să controleze online-ul.
Reprezentanții companiei, care a fost deja interzisă pe telefoanele funcționarilor publici din multe țări, cer o întâlnire cu oficialii de la București. În luna mai a anului trecut, Consiliul Operativ de Siguranță Cibernetică a recomandat, pe baza unui raport al SRI, dezinstalarea și interzicerea aplicației chinezești pe telefoanele de serviciu.
Oficialul ANCOM le-a recomandat "tuturor românilor, bunici, părinți, copii, să nu-și instaleze aplicația Tik Tok". Spune că, verificat tehnic, datele utilizatorilor sunt folosite de alte guverne.
El a mai spus că protestele din ultima vreme, din România și din Europa, în general, cu toate că nu le pune la îndoială legitimitatea, sunt parazitate de formațiuni de extremă dreapta, "finanțată și hrănită" de Federația Rusă. El mai spune că Rusia a pompat în ultimul an electoral, 2020, circa 300 de milioane de euro în mijloace de informare în masă.
Pavel Popescu a mai spus că scopul Rusiei este destabilizarea României pentru a-și atinge planul final, care ar fi câștigarea războiului cu Ucraina.
Comisia Europeană ar trebui să aloce resurse pentru contrarea atacurilor informatice și a informațiilor false și toxice date de un stat agresiv, spune oficialul.
Admite că cea mai eficientă armă împotriva acestor lucruri rămâne educația. Pentru că din punct de vedere legal ele nu pot fi blocate, pentru că se aduce în discuție libertatea de exprimare. Nu este doar cazul României, ci a înregii Europe.
El a mai dezvăluit că Serviciul Român de Informații ordonat închiderea mai multor site-uri în România, dar cu motivații foarte bine puse la punct.
A adăugat că ANCOM propune CNA să creeze legislație care să cuprindă și publicațiile online.
Mai spune că din 17 februarie, toate instituțiile naționale vor fi responsabile de aceleași lucruri din offline, și în online, potrivit unui regulament al Comisiei europene, care intră în vigoare.
România are nevoie de o regândire a apărării României în războiul hibrid, între legile securității naționale, spune Pavel Popescu.
Puteți urmări aici interviul Digi24.ro: