Taxiurile autonome devin disponibile în San Francisco. Cursele nu necesită șofer

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
masini autonome robo taxi
sursa: profimediaimages.ro/

Taxiurile autonome Waymo, deținute de grupul Alphabet, vor fi disponibile publicului larg din San Francisco, după ce programul pilot de testare s-a încheiat. Serviciul în sine este controversat, deoarece consumatorii se tem că maşinile fără şofer nu respectă normele de siguranță rutieră.

Inițial, Alphabet, compania care deține Google, a testat serviciul Waymo în Phoenix, Arizona, un oraş situat într-o zonă de câmpie aridă, bine delimitat și cu puţini pietoni. În schimb, San Francisco este o metropolă aglomerată, cu pante abrupte, piste pentru biciclete, tramvaie şi o vreme imprevizibilă. Programul pilot de testare a început în 2021 și criticii nu le dădeau prea multe șanse de reușită, mai ales că rivalii de sector înregistrau un număr imens de accidente.

Marca de mașini aleasă pentru transportul autonom în regim de taxi este Jaguar, pentru a spori confortul și sentimentul de siguranță al clienților. Chiar dacă faza de testare s-a terminat și serviciul va fi disponibil pentru populația din marea metropolă americană, autoritățile nu văd cu optimism acest progres, relatează Le Soir.

În mai, Agenţia pentru siguranţă rutieră din Statele Unite a lansat o anchetă asupra acestor taxiuri autonome, după mai multe incidente în trafic: coliziuni între vehicule, mașini încetinite brusc pe şosea după ce au pierdut semnalul sau blocaje de circulație la viraje atunci când senzorii de distanță opresc autoturismul ca să evite ciocnirile.