SUA, Marea Britanie şi UE vor semna primul tratat internaţional privind Inteligenţa Artificială

G.C. Data publicării:
inteligenta artificiala
sursa: shutterstock.com/

Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană vor semna joi primul tratat internațional cu caracter juridic obligatoriu, destinat asigurării respectării drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor legale democratice în utilizarea sistemelor de inteligență artificială (IA), a anunțat Consiliul Europei.

Tratatul, deschis și țărilor non-europene, stabilește un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor de IA și abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând totodată inovația responsabilă, potrivit Reuters.

Adoptat în luna mai de Consiliul Europei, instituție distinctă de Uniunea Europeană (UE), tratatul a fost în lucru timp de câțiva ani și a fost adoptat în luna mai după discuții între 57 de țări.

„Această Convenție reprezintă un pas major pentru a ne asigura că noile tehnologii pot fi utilizate fără a eroda cele mai vechi valori pe care le avem, precum drepturile omului și statul de drept”, a declarat Shabana Mahmood, ministrul britanic de Justiție, într-un comunicat.

Convenția-cadru a Consiliului Europei se concentrează în principal pe protecția drepturilor omului și este diferită de Actul privind inteligența artificială al Uniunii Europene, care a intrat în vigoare luna trecută. 

Consiliul Europei, fondat în 1949, este o organizație internațională distinctă de Uniunea Europeană, cu mandatul de a proteja drepturile omului; 47 de țări sunt membre, inclusiv toate cele 27 de state membre ale UE.

Francesca Fanucci, expert juridic la ECNL, care a contribuit la procesul de redactare a tratatului alături de alte grupuri ale societății civile, a declarat pentru Reuters că acordul a fost „diluat” într-un set larg de principii. 

„Formularea principiilor și obligațiilor în această convenție este atât de generală și plină de excepții încât ridică întrebări serioase despre certitudinea lor juridică și aplicabilitatea efectivă”, a spus ea.

Fanucci a subliniat excepțiile pentru sistemele de inteligență artificială utilizate în scopuri de securitate națională și controlul limitat al companiilor private față de sectorul public ca fiind deficiențe. „Acest dublu standard este dezamăgitor”, a adăugat ea.