SpaceX realizează în premieră cu autoritățile române un test în domeniul telecomunicațiilor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
starlink sateliti
sursa: profimediaimages.ro/

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Ministerul Apărării Naţionale şi SpaceX au efectuat primul test în condiţii reale pentru a demonstra că sistemele de sateliţi non-geostaţionari (NGSO) ai reţelei Starlink pot funcţiona fără a interfera cu reţelele de sateliţi geostaţionari (GSO).

Potrivit ANCOM, datele colectate în urma testului vor fi transmise organismelor europene şi internaţionale relevante pentru a contribui la studiile în curs de desfăşurare şi care vor putea îmbunătăţi ulterior reglementările actuale privind spectrul alocat comunicaţiilor satelitare.

„ANCOM participă şi contribuie activ la lucrările Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT). UIT este organismul ONU care, prin Conferinţa Mondială a Radiocomunicaţiilor (WRC), este responsabil pentru analiza şi, dacă este necesar, revizuirea Regulamentului radiocomunicaţiilor (RR), tratatul internaţional care reglementează alocarea orbitelor geostaţionare (GSO) şi utilizarea spectrului de frecvenţe radio aferent şi a celui alocat pentru comunicaţii prin sateliţi non-geostaţionari (NGSO). Limitele de densitate agregată a fluxului de putere echivalentă individuală (epfd) au fost elaborate şi convenite în urmă cu 25 de ani. Sistemele NGSO FSS care funcţionează în anumite benzi de frecvenţe trebuie să îndeplinească limitele epfd pentru a se asigura că nu provoacă interferenţe inacceptabile reţelelor GSO FSS şi BSS", precizează instituția.

În context, România consideră că reducerea decalajului digital şi asigurarea conectivităţii necesită utilizarea în comun a sateliţilor de comunicaţii geostaţionari şi non-geostaţionari.

„ANCOM, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale şi SpaceX, a decis să-şi ofere contribuţia la studiile epfd în curs de desfăşurare prin intermediul unei campanii de testare în condiţii reale, pentru a demonstra protecţia reţelelor GSO în condiţiile unor limite mai relaxate pentru NGSO”, precizează Autoritatea.

Criteriul de protecţie selectat rămâne cel convenit în urmă cu 25 de ani, şi anume o creştere agregată de 10% a indisponibilităţii serviciului. În plus, va fi testată şi o creştere de 3% a indisponibilităţii serviciului individual. SpaceX a efectuat simulări computerizate precise pentru a extrage parametrii operaţionali necesari atingerii marjelor de protecţie de 10% şi 3%. Conform reglementatorului, testul va simula o creştere potenţială de opt ori a capacităţii reţelei Starlink în zona de testare faţă de limitele actuale.