Șeful digitalizării din România: alții au digitalizat şi divorţul, se întâmplă online. Noi mai avem până la cloud
România ar mai avea 23 de luni până la cloudul guvernamental. Departe de țări ca Estonia, în care până și divorțul e online spune preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Dragoş Cristian Vlad. Spune că dacă aveam cloud, nu se mai furau datele din Camera Deputaților. Vorbește de asemenea de mari actori și unicorni.
"Ce facem cu cloud-ul? Mai avem 23 de luni până la implementare. Atât a mai rămas. Am consumat, aproximativ din iunie 2022, o perioadă în care am reglementat foarte mult şi mă bucur că am reuşit pe ultima sută de metri sau în al 12-lea ceas să dăm un semnal că vrem o tehnologie de cloud în Cloud-ul guvernamental. Aici, mulţumesc actorilor privaţi că ne-au ajutat. Practic, venim cu o componentă de Cloud Computing, o unitate exclusiv dedicată tocmai pentru a funcţiona, cu o siguranţă în plus că putem dezvolta într-o viteză de guvernare rapidă pentru a pentru a răspunde nevoilor. Nu putem fi mâine ca Estonia, dar cu siguranţă vom avea o suveranitate a datelor. Estonienii, dacă au reuşit, au reuşit pentru că şi-au prevăzut încă de la legile fundamentale - Constituţie şi altele - utilizarea unei singure surse unice de adevăr: evidenţa populaţiei. Aşa ca o discuţie, ei au digitalizat până şi divorţul, care se întâmplă online. Deja trec la nişte evenimente de viaţă la care nu ne gândim că pot fi transformate în online", a menţionat Vlad.
Oficialul ADR a subliniat, totodată, că spargerea serverului de la Camera Deputaţilor, în care inclusiv premierul Marcel Ciolacu și-a pierdut buletinul, nu ar fi avut loc dacă toată baza de date era stocată în cloud.
"A fost un sprint foarte puternic în 25 şi 26 ianuarie. Sperăm acum ca documentaţiile pe care le vom urca în platforma de licitaţii, partea noastră pentru care suntem responsabili, să răspundă nevoilor şi să ne rămână 18 luni pentru implementare exclusiv în tehnologii de cloud. Ştiu că termenul e strâns. Încercăm să dăm ştafeta, aşa cum am preluat-o de la domnul ministru, marilor vendori şi marilor actori şi nu numai, ci şi entităţilor de tip start-up, unicorni care au soluţii în a implementa. E foarte mult de lucru. Apropo de finanţare, jumătate de miliard de euro din PNRR, din peste cinci miliarde alocate orizontal, şi prin POCIDIF (Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare, n.r.) încă pe atât. Deci, practic un miliard de euro sunt în jurul ADR-ului. Finanţări în sensul ăsta pentru politici de e-guvernare, date deschise, securitate cibernetică. Exemplul cum a fost zilele trecute la Camera Deputaţilor vă garantez că nu va exista dacă toată baza de date era într-o tehnologie de cloud. Tocmai de aceea trebuie create infrastructuri mai tehnice", a explicat preşedintele ADR.