NASA: problemele tehnice împiedică lansarea în spațiu a unui nou zbor cu echipaj uman

Alexandru Gologan Data publicării:
racheta nasa
sursa: profimediaimages.ro/

Agenţia spaţială americană, NASA amână din nou zborul inaugural cu echipaj uman al capsulei Boeing Starliner. O scurgere de heliu la sistemul de propulsie al navei spaţiale împiedică lansarea.

Lansarea, prevăzută anterior pentru data de 25 mai, este în prezent suspendată, următoarea dată posibilă fiind în curs de discuţie, relatează Reuters.

Cea mai recentă amânare a primei misiuni Boeing Starliner cu echipaj uman vine în contextul în care lansarea din Florida prevăzută la 7 mai a fost anulată din cauza unor defecțiuni la propulsorul Atlas iar acum, scurgerile de heliu la sistemul de propulsie pun în dificultate inginerii NASA. Lansatorul Atlas este construit de United Launch Alliance (ULA), un parteneriat al companiilor Boeing şi Lockheed Martin.

Doi astronauţi ai NASA, Suni Williams şi Butch Wilmore, urmează să călătorească la bordul capsulei Starliner, în cadrul primei misiuni cu echipaj uman, către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), după ani de întârzieri, probleme tehnice şi două zboruri demonstrative fără echipaj uman: unul nereuşit, în 2019 şi o încercare reuşită, în 2022.