Marea Britanie naționalizează o fabrică importantă după plecarea Apple. Produce piese folosite în fabricarea avioanelor de vânătoare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
marea britanie semiconductori
sursa: gettyimages.com/

Guvernul britanic face o mișcare strategică și naționalizează uzina producătoare de semiconductori situată la Newton Aycliffe, în nord-estul Angliei, deoarece este esenţială pentru industria de apărare.

Respectiva uzină, va fi preluată de la proprietarul ei american Coherent Inc în schimbul unei sume pe care guvernul de la Londra nu a anunţat-o, dar potrivit surselor din domeniu ar fi de circa 20 de milioane de lire sterline. Odată preluată de statul britanic, compania va fi redenumită Octric Semiconductors UK, relatează The Telegraph.

„Această achiziţie va permite asigurarea viitorului nu doar a fabricii, dar și a lanţului de aprovizionare al sectorului apărării, precum şi menținerea celor aproximativ o sută de locuri de muncă. De altfel, uzina este singura de acest tip din Regatul Unit care poate produce semiconductori folosiți la fabricarea avioanelor de vânătoare", transmite executivul laburist de la Londra.

Uzina din Newton Aycliffe este principalul furnizor al grupului aeronautic militar italian Leonardo și în lipsa preluării de către statul britanic, risca să se închidă, pentru că partenerul primordial, compania americană Apple, a decis să se retragă în urma finalizării unui contract de asociere.