Industria europeană de semiconductori ratează startul. Legislația UE îngreunează dezvoltarea sectorului

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
semiconductori ue
sursa: gettyimages.com/

Europa ar fi putut deveni competitivă în producția de microcipuri, însă pierde un important jucător din piață: firma belgiană BelGaN. După patru decenii de funcționare, compania a declarat falimentul.

Fabrica aflată la vest de Bruxelles miza pe tehnologie ultramodernă și beneficia de acționariat chinez din 2021, atunci când două fonduri de capital din Hong Kong au achiziționat compania.

Anul trecut, Uniunea Europeană a hotărât să inițieze un plan ambițios prin care să reducă dependența de marile centre de producție a semiconductorilor din Taiwan, Statele Unite, Coreea de Sud și China. Autoritățile alocă 43 de miliarde de euro pentru a reprezenta până în 2030 aproximativ 20% din piața globală de cipuri.

În virtutea acestui proiect, Comisia Europeană a decis să limiteze accesul competitorilor, în special al chinezilor, la tehnologiile critice din spațiul comunitar. Brusc, mai multe companii occidentale cu acționariat asiatic s-au trezit într-un război comercial fără precedent.

„Pe măsură ce Europa acordă miliarde de euro în subvenții pentru acest sector, sprijinirea companiilor deținute de chinezi devine problematică”, apreciază economiștii.

Izolarea BelGaN pe piață a împiedicat autoritățile locale să acorde subvenții atunci când problemele financiare au apărut. Paradoxul european survine din următoarea chestiune: înainte de aprobarea planului, BelGaN a primit fonduri de opt miliarde de euro de la Bruxelles pentru cercetare-dezvoltare.

„Europa a investit masiv în inovare, dar asta nu stimulează neapărat producția. În general, companiile nu reușesc să treacă de la cercetare la producția industrială, pentru că necesită mult mai multe investiții”, explică specialiștii.

După intrarea în vigoare a restricțiilor privind acționarii chinezi, producția a fost întreruptă. La finalul lui 2023, compania belgiană încheia anul cu datorii de peste 63 de milioane de euro, relatează Politico.