Hackerul, Grinch-ul care vă poate fura Crăciunul, banii și identitatea
Zilele ce urmează pot fi marcate de alergături pentru căutarea cadoului perfect prin magazine fizice sau cele online, dar bucuria generozității noastre către cei dragi poate fi marcată și de oboseală, situație speculată intens de hackeri, acești Grinchi care vă pot fura nu doar Crăciunul, ci și banii din cont și datele confidențiale.
O potențială amenințare poate apărea la accesarea rețelelor WiFi publice. Specialiștii în atacuri cibernetice ai Bitdefender spun că acestea sunt foarte utile, dar pot fi un teren de vânătoare pentru hackeri și hoții de identitate care intenționează să vă folosească datele cardurilor bancare pentru a-și cumpăra ei cadouri.
Sunt cel puțin trei situații în care pirații digitali vă pot ataca:
-
Când interacționați online cu prietenii și familia. Sărbătorile sunt ideale pentru a lua legătura cu cei dragi, fie prin mesaje, e-mailuri, platforme de socializare, apeluri video sau vizite. Însă trebuie să fiți foarte atenți la ce rețea vă conectați pentru a transmite urări de sărbători.
-
În timpul călătoriilor. Rețelele WiFi de pe aeroporturi și din hoteluri pot fi un teren propice de vânătoare pentru hackeri și hoții de identitate care caută să atace utilizatorii.
-
La cumpărături online de ultim moment. În drum spre casă vă opriți la o cafenea cu internet gratuit, pentru a face eventuale tranzacții online. Trebuie să aveți mare grijă în timpul utilizării WiFi pentru verificarea soldului din cont sau achiziții de ultim moment, întrucât aceste acțiuni ar putea fi vizibile spionilor cibernetici care abia așteaptă să vă intercepteze informațiile confidențiale.
Omologul digital al lui Grinch se poate ascunde în rețelele WiFi neprotejate. Poate obține acces la toate informațiile utilizate în activitățile voastre online, precum informații oferite la plata online, e-mailuri, date de autentificare și fotografii. În plus, hackerii pot să distribuie malware pe computerul vostru. Iar acesta este începutul calvarului. Odată ce un hacker dobândește acces la informațiile voastre personale, vă poate fura identitatea digitală, poate acționa în numele vostru, poate face cumpărături cu informații de pe cardurile voastre bancare și se poate conecta la conturile voastre personale.
Sfaturi pentru protecția împotriva atacatorilor cibernetici
În primul rând, actualizați-vă sistemele de operare pe smartphone, computer, laptop sau tabletă, precum și parolele. Actualizarea sistemelor de operare oferă soluții de securitate pentru a remedia vulnerabilități, elimină erori, adaugă caracteristici noi și vă protejează împotriva hackerilor care vor să exploateze breșele unei soluții de securitate neactualizate și vulnerabile. De asemenea, este necesară actualizarea parolelor pentru toate conturile importante, în special conturile de la magazinele online. Este recomandabil să utilizați o combinație puternică de cel puțin 10 caractere, care includ o literă mare, o cifră și un simbol.
Alt sfat: evitați conectarea la rețele WiFi publice și nesecurizate, în special în timpul efectuării de operațiuni bancare sau cumpărături. Dezactivați caracteristica WiFi-ul și funcția de auto-conectare la WiFi când nu o utilizați, precum și caracteristica Bluetooth, pentru îmbunătățirea securității digitale.
Foarte important: folosiți întotdeauna opțiuni de plată sigure. Înainte de introducerea informațiilor personale sau financiare, verificați încă odată dacă interacționați cu un furnizor bine cunoscut, care operează de mult timp.
În plus, asigurați-vă că informațiile voastre sunt criptate. Numeroase site-uri web folosesc tehnologia SSL pentru a cripta informațiile. Unul dintre indiciile care vă arată că informațiile vor fi criptate includ URL-urile care încep cu „https” (și nu cu „http”) și cu pictograma unui lacăt. Dacă lacătul este închis, informațiile sunt criptate.
Nu în ultimul rând, e foarte bine dacă utilizați VPN, o rețea virtuală privată, prin care nimeni nu poate vedea ce site-uri web accesați. O conexiune VPN vă poate oferi o conexiune și acces mai sigure la internet, vă criptează traficul, securizează rețelele WiFi publice, pentru utilizarea în siguranță a conexiunilor la internet din cafenele, aeroporturi și mall-uri.