Google pierde procesul antitrust în SUA. Judecătorul a decis: compania și-a impus monopolul în piața motoarelor de căutare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
google tribunal ue
sursa: shutterstock.com/

Google și-a impus monopolul asupra căutărilor din online și nu a permis concurenței accesul concurenței pe piață, a decis un judecător american. Mai mult decât atât, compania Alphabet, care deţine Google, a plătit pentru a-și menține monopolul activ pe piață.

Google a monopolizat piaţa motoarelor de căutare și a plătit peste 25 de miliarde de dolari pentru a se menține prima opțiune față de concurență. Un judecător federal a stabilit faptul că pe toate dispozitivele electronice, Google este prestabilit să fie motorul de căutare implicit, iar utilizatorii nu au posibilitatea să aleagă un alt competitor.

„Sunt suficiente probe care arată gradul de acaparare al pieței de către Google. Prin monopolizarea pieței, Google a devenit cel mai mare motor de căutare din lume, titlu nemeritat în condiții normale de concurență”, a concluzionat judecătorul.

Autoritățile a precizat că Google a plătit miliarde de dolari către Apple, Samsung Electronics şi alte companii pentru ca motorul său de căutare să fie opţiunea implicită pe smartphone-uri şi browserele web. Această poziţie implicită a permis Google să construiască cel mai folosit motor de căutare din lume şi a alimentat venituri anuale de peste 300 miliarde de dolari, generate în principal de anunţurile publicitare din căutări, relatează Financial Times.